Prognoză ANM octombrie 2021. Ne vor aștepta zile însorite și nopți răcoroase

05.10.2021
Prognoză ANM octombrie 2021. Ne vor aștepta zile însorite și nopți răcoroase

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a anunțat că, în luna octombrie, diferența de temperatură dintre zi și noapte va fi foarte mare. Astfel, vor fi zile cu temperaturi care depășesc cu mult limita normalului.

În octombrie pot fi și 38 de grade

Conform specialiștilor ANM, luna octombrie poate fi plină de surprize din punctul de vedere al temperaturilor. Nopțile vor fi răcoroase, iar, în unele zile, din cauza unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării noastre, putem avea temperaturi cuprinse între 35 – 38 de grade Celsius.

“Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă. Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului.

Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, au declarat specialiştii ANM.

Prognoză ANM octombrie 2021. Ne vor aștepta zile însorite și nopți răcoroase

Prognoza meteo octombrie 2021

Săptămâna 4 – 11 octombrie 2021

Meteorologii au anunțat că temperaturile acestei săptămâni se vor încadra în valorile normale ale perioadei pe întregul teritoriu, excepție făcând zona extremității de est.

Regimul pluviometric al periodei va fi excedentar în jumătatea nord-vestică a ţării, mai cu seamă în regiunile vestice şi nord-vestice. În restul teritoriului, regimul înregistrat se apropie de normal.

Săptămâna 11 – 18 octombrie 2021

Temperaturile medii ale aerului vor fi mai scăzute decât normalul perioadei în toată țara, iar cantitatea de precipitații înregistrată va fi în conformitate cu normalul perioadei.

Săptămâna 18 – 25 octombrie 2021

Regimul pluviomeric înregistrat în această periodă va fi normal, însă ușor deficitar în sud-vestul ţării. Temperatura medie a aerului va fi normală pentru această perioadă.

Săptămâna 25 octombrie – 1 noiembrie 2021

Conform specialiștilor, ultima săptămână din octombrie va aduce temperaturi normale pentru această perioadă, asemenea cantităților de precipitații.

Ce temperaturi au fost în luna octombrie în alți ani

Luna octombrie poate fi capricioasă, iar temperaturile pot fi fie foarte mari, fie foarte mici și foarte diferite de la an la an. Astfel, cea mai mare temperatură înregistrată până acum în luna octombrie este de 39 de grade Celsius, în data de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (judeţul Ialomiţa).

În acest an, 1952, în luna octomrbie, “temperatura maximă absolută a fost depăşită la 52 de staţii meteorologice, în 2 octombrie, majoritatea valorilor fiind mai mari de 30 de grade Celsius”.

Cea mai mică temperatură înregistrată în luna octombrie până acum a fost de  -21,3 grade Celsius, în data de 27 octombrie 1988,  la Întorsura Buzăului.

În capitală, temperatura maximă înregistrată în luna actombrie a fost de 35,5 grade, înregistrată pe 2 octombrie 1952, la staţiile meteorologice Bucureşti-Filaret şi Bucureşti-Afumaţi.

Temperatura minimă înregistrată a fost de -10,7 grade Celsius, înregistrată în 31 octombrie 1920, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *