Descoperă

Preț brazi Crăciun 2020. Cât costă un brad cu doar 4 zile înainte de Crăciun

Dacă nu ai avut timp până acum sau ai sperat că, pe ultima sută de metri, brazii se vor ieftinii, avem informații pentru tine. Cât costă un brad de Crăciun chiar înainte de sărbătoare. Preț brazi Crăciun 2020 la Obor. Cu cât se vând brazii naturali.

Preț brazi Crăciun 2020

Deși mai sunt doar 4 zile până la Crăciun, vânzătorii nu au lăsat deloc la preț anul acest. Dacă vrei un brad bogat, natural și frumos, trebuie să scoți din buzunar câteva sute de lei.

„Să fie bogat, să fie la un preț rezonabil și am găsit”, spune o cumpărătoare filmată de Digi24.

A achitat 150 de lei pentru un brad de Crăciun ambalat în folie de plastic.

Pe tot parcursul programului de vânzare de la Obor, piața e plină de bucureșteni care caută bradul perfect de Crăciun. 

În piață se vând și brazi de import, dar și din România. Brazii sunt aduși din Danemarca, de pildă, cu prețuri  între 79 și 449 de lei. Zilnic, se vând cam 250 de bucăți. 

Brazii crescuți în România se vând cu prețuri modeste, între 15 si 100 lei. Desigur, există și brazi de 3 metri, care pot ajunge să coste si 650 de lei.

Romsilva a scos la vânzare 42.000 de brazi, crescuţi în pepiniere.  

Aici se poate face o afacere bună. Brazi de Crăciun de 2 metri înălţime costă și 35 de lei, doar dacă sunt cumpărate direct de la sursă.

„Anul acesta sunt puși la dispoziție 42.662 de brazi. Prețul brazilor este până la 1,3 m înălțime, 15 lei, iar de la 1,3 la 3m ajung la 35 lei per bucată. Aici depinde dacă nu se vând de la drum forestier, se vând din piețe,  cheltuieli cu transportul și cu manipularea brazilor  și sunt alte prețuri”, a declarat Teodor Țigan, director Romsilva.

Un material Digi24 surprinde cum cumpărătorii, deși consideră că brazii sunt scumpi, îi cumpără, fiind impresionați de frumusețea și de farmecul lor. 

„- Cum e acela de acolo, e foarte frumos, dar e foarte scump! arată o altă cumpărătoare.Cât costă?

-300!

-Veți mai căuta?

-Cred că nu, mă opresc aici că sunt foarte frumoși!”

Deși un brad artificial costă între 50 si 500 de lei, în funcție de dimensiuni, și te ține ani buni,  românii cumpără, mai degrabă, brazi naturali. Motivul? Tradiția și… Mirosul. 

 „Să fie cât mai bogat, să fie ceva frumos în casă, să miroasă a brad… Aș fi luat și artificial, dar merg pe tradiția familiei.”

Preț brazi Crăciun 2020.

De ce nu s-au ieftinit pe ultima sută de metri

Vânzătorii de brazi au recunoscut de ce anul acesta nu au mai redus prețurile, deși, de obicei, înainte de Crăciun, tarifele scădeau brusc.

În primul rând, anul acesta, brazii au fost din start reduși la preț, pentru a fi siguri că se vor vinde.

În al doilea rând, brazii nevânduți după data de 24 decembrie vor fi duși în Republica Moldova. Acolo, oamenii îi cumpără şi mai târziu, pentru a-i păstra proaspeţi pentru Crăciunul pe rit vechi.

Brazi Crăciun 2020. E ilegal să tai brazi

Atenție! Tăietorii ilegali de brazi continuă să vândă, în ciuda legii. Așa că ai mare grijă de unde cumperi, căci te poți alege cu un brad de Crăciun și tăiat ilegal, și vândut la suprapreț.

Poliţiştii şi angajaţii gărzilor forestiere au fost ocupați în această perioadă, iar controalele vor continua până la Crăciun. Ei au realizat controale atât în trafic, cât şi în pieţe şi au găsit mii de brazi tăiaţi ilegal din păduri.

„Au fost confiscări în această perioadă, au fost și persoane care au tăiat ilegal, au transportat ilegal,  avem undeva 1.500 de pomi de Crăciun confiscați până la această dată la nivel național. S-a modificat anul acesta Codul silvic, principala schimbare a fost că nu mai există nicio contravenție pentru tăieri ilegale de arbori, ci orice arbore tăiat se încadrează deja la infracțiune”, a declarat Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului, conform Digi24.

Tăierile arborilor fără drept se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 7 ani.

Citește și: Originea bradului de Crăciun. Unde și când s-a împodobit primul brad de Crăciun

Ce faci cu Bradul de Crăciun după Sărbători

Pentru cei care stau la curte sau dispun de o grădină, exista posibilitatea de a cumpăra un brad natural în ghiveci. Așa, îl vor putea replanta, dându-i șansa la viață.

Dacă nu aveți posibilitatea de a face asta, trebuie să știți că anumitr magazine oferă posibilitatea de a returna bradul după Sărbători, ocupându-se ei de refolosirea lui. Un exemplu ar fi magazinul de bricolaj Leroy Merlin.

De asemenea, vă puteți interesa la centrele de compost, caci și acestea adună Brazi după Sărbători pdntru reciclare.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă