Descoperă

Postul Sfinților Petru și Pavel 2022. Ce nu trebuie să faci în această perioadă

Postul Sfinților Petru și Pavel 2022. Ce nu trebuie să faci în această perioadă
Postul Sfinților Petru și Pavel 2022. Ce nu trebuie să faci în această perioadă

Cel mai scurt post al anului începe, în 2022, pe data de 20 iunie și se termină pe data de 28 iunie. Postul Sfinților Petru și Pavel nu are dată fixă, fiind calculat în funcție de alte sărbători a căror dată depinde de Paște. Totuși, sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel are loc pe data de 29 iunie, an de an.

Ce trebuie să facem în timpul postului

Conform Sfintei Scripturi, Sfinții Petru și Pavel țineau mereu post înainte de un eveniment important. Fiind propovăduitori ai Evangheliei, cei doi sfinți au fost uciși pentru credința lor. Tocmai de aceea, creștinii țin, astăzi, post pentru ei.

Postul este o perioadă de rugăciune, de abținere de la anumite mâncăruri și de dăruință către Dumnezeu. Preoții ne învață că nu este important doar să ne abținem de la anumite mâncăruri, ci că trebuie să fim mai iertători, mai altruiști și mai răbdători. De asemenea, în perioada postului este importantă spovedania.

Acest post este considerat dintre cele mai ușoare, nu doar pentru că este cel mai scurt, ci și pentru că sunt multe dezlegări la pește. Astfel, în 2022, există patru zile cu dezlegare la pește, după cum urmează: 22 iunie, 24 iunie, 25 şi 26 iunie.

Ce NU avem voie să facem în perioada postului

Fiind o perioadă strictă, în perioada postului nu se fac nunți, botezuri sau alte petreceri. De asemenea, nu se cântă, nu se dansează, nu se întrețin relații fizice, nu se consumă alcool și nu se fumează. În afara zilelor cu dezlegare, în perioada postului nu se consumă carne, pește, lactate sau ouă.

Excepțiile sunt destinate femeilor însărcinate sau lăuze, copiilor sau oamenilor cu probleme de sănătate.

Legendele lui Sânpetru

Sânpetru, o prescurtare de la Sfântul Petru, a devenit un personaj pe baza căreia s-au creat multe legende. Spre exemplu, se spune că Sânpetru bate din bici, transformând scânteile biciului în licurici.

De asemenea, despre Sânpetru se spune că este ocrotitorul recoltelor, fiind blând cu cei care îl respectă, cu ploaie sau căldură, dar dur cu cel care-l nesocotesc, cu grindină sau secetă. Despre el se spune că fierbe grindina, topind-o în bucățele mici și că hrănește animalele, mai ales lupii.

Sfântul Petru este sfetnicul lui Dumnezeu, primind cheile de la Porțile Raiului.

Rugăciune puternică pentru postul Sfinților Petru și Pavel

Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.

Amin.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă