Știri Agricole

Porcii vânduți de români, un pericol pentru răspândirea pestei porcine. ANSVSA propune o nouă lege

Porcii vânduți de români, un pericol pentru răspândirea pestei porcine. ANSVSA propune o nouă lege
Porcii vânduți de români, un pericol pentru răspândirea pestei porcine. ANSVSA propune o nouă lege

Oficialii de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au făcut un anunț important pentru români, cu privire la carnea de porc pe care urmează să o cumpere pentru Crăciun.

Aceștia oferă informații conform cărora există 20.000 de samsari care vând ilegal porci. Conform lui Mihai Ponea, Vicepreședintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din cauza acestora se împrăștie pesta porcină africană pe teritoriul României.

“Fermierii noştri şi consumatorii vor avea foarte mult de pierdut”

Samsarii care vând carne de porc în viu, fără documente, ar fi responsabili pentru răspândirea pestei porcine africane în România.

„Scopul nostru este să-i extragem pe aceşti samsari care stau sub umbrela micului fermier, dar care fac trafic ilegal. Dacă nu vom face acest lucru, fermierii noştri şi consumatorii vor avea foarte mult de pierdut”, a comunicat Mihai Ponea conform Agerpres.

Pentru a aplica sancțiunile necesare și pentru a descuraja astfel de situații, specialiștii ANSVSA vor efectua controale denumite „clientul misterios”. Astfel, persoanele care vând ilegal porci pot fi atenționate corespunzător.

„Vom declanşa un control – ‘clientul misterios’ – pentru care am făcut deja o procedură, în care noi vom merge în Bucureşti şi în judeţele limitrofe şi vom face pe cumpărătorii.

Sunăm la cei care au postat pe reţelele de socializare, pe site-uri şi spunem că vrem să cumpărăm carne şi pe urmă ne întâlnim. Este o metodă de a-i sancţiona şi descuraja pe cei care fac acest tip de comerţ, dar şi una de atenţionare a consumatorului”, a declarat Mihai Ponea.

Porcii vânduți de români, un pericol pentru răspândirea pestei porcine. ANSVSA propune o nouă lege

Noua lege poate afecta milioane de români

Noua lege poate afecta milioane de români, însă doar în cazul în care sunt implicați în comerțul ilegal cu porci în viu. Astfel, românilor nu le va fi interzis să crească și să sacrifice porci în propria gospodărie.

„Zilele trecute am fost la Parlament şi am lucrat cu colegii senatori pe Legea porcului. Încercăm să îngrădim şi să stârpim acest comerţ, trafic şi mişcare ilegală a porcilor.

Se vorbeşte de ceva timp de o astfel de Lege a porcului, dar nu este o măsură uşoară pentru că afectează milioane de români, în condiţiile în care consumul cărnii de porc este o tradiţie în România.

Şi eu îmi doresc ca de Crăciun să-mi sacrific porcul în curte, la bunicii mei, dar să-l consum eu cu ei acolo” a completat Vicepremierul ANSVSA pentru sursa citată.

În plus, Vicepreședintele a anunțat că Legea Porcului va intra în vigoare cât mai curând pentru că va fi în beneficiul tuturor.

“Vrem să eliminăm de sub această umbrelă pe acei 20.000 de escroci care pozează în mici fermieri, care de fapt au sute de porci şi îi vând ilegal în toată ţara, fără control sanitar-veterinar, fără examene ante şi post mortem la carne cât şi la animal şi difuzează pesta porcină africană pe teritoriul României. Aceştia provoacă mari daune materiale şi sociale”, a comunicat Mihai Ponea.

Până la data de 18 noiembrie a anului curent, în România s-au înregistrat 516 de focare active de pestă porcină africană. Dintre acestea, 17 erau în exploataţii comerciale şi două în exploataţii comerciale de tip A, conform sursei citate.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.