La începutul lunii noiembrie, în România au fost depistate 585 de focare active de pestă porcină africană. Deși multe județe ale țării sunt afectate, cele mai multe cazuri sunt în județul Ialomița, cu un număr de 9 focare.
Crescătorii de animale au fost puși în situația de a-și sacrifica animalele pentru a evita extinderea pestei porcine. În acest ritm, oamenii cred că, de Crăciun, vor consuma mai multă cane de import, din cauza deficitului mare de carne de porc românească.
Numărul de focare pe județe
În perioada 22.10.2021 – 28.10.2021 au fost înregistrate 30 de focare noi de pestă porcină africană:
- Județul Alba – 2 focare
- Județul Bihor – 3 focare
- Județul Botoșani – 1 focar
- Județul Buzău – 3 focare
- Județul Călărași – 1 focar
- Județul Dolj – 1 focar
- Județul Gorj – 1 focar
- Județul Ialomița – 9 focar
- Județul Iași – 3 focare
- Județul Mureș – 1 focar
- Județul Prahova – 1 focar
- Județul Sălaj – 1 focar
- Județul Satu Mare – 1 focar
- Județul Teleorman – 2 focare.
Doar în ultimele două luni, în județul Olt s-au sacrificat 100.000 de porci din fermele afectate de pesta porcină.
Suntem într-o perfectă catastrofă, pesta porcină africană a provocat un incendiu asupra industriei, care durează de patru ani, n-am avut sprijin de la autorități. Doar anul asta peste jumătate de milioane de porci au fost omorâți și îngropați, peste 40.000 de scroafe au fost ucise, declară Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România pentru Digi24.ro.
Metode de precauție împotriva răspândirii pestei porcine africane
Specialiștii reamintesc metodele prin care putem opri răspândirea pestei porcine. Astfel, crescătorii trebuie să facă intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii doar cu solicitarea documentelor de la medicul veterinar care să ateste starea de sănătate a animalelor.
De asemenea, este interzisă scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată). Sacrificarea animalelor bolnave nu se face fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani).
Crescătorii de animale au obligația de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi. Aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de pestă porcină în pădure, păşune, marginea apelor este strict interzisă.
Deținătorii de porcine sunt obligați să respecte măsurile minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere.