Știri Agricole

Grâul românesc se vinde la cel mai mic preț. Suma cu care s-a licitat pentru export

Grâul românesc se vinde la cel mai mic preț. Suma cu care s-a licitat pentru export
Grâul românesc se vinde la cel mai mic preț. Suma cu care s-a licitat pentru export

La începutul anului următor, România va exporta 60.000 de tone de grâu către Egipt, conform unui contract câștigat la o licitație. Prețul oferit pentru grâul românesc a fost cu 13 euro pe tonă mai mic decât cel rusesc.

Grâul românesc – cel mai mic preț de pe piață

Conform Agrointel.ro, traderul Ameropa a cerut cel mai mic preț de pe piața internațională, cu 13 euro mai mic pe tonă decât traderul Viterra care avea la dispoziție grâul rusesc, având cel mai mare preț.

În urma licitațiie, Autoritatea Generală pentru Aprovizionarea cu Mărfuri (GASC) din Egipt a achiziționat miercuri, 17 noiembrie 2021, 60.000 de tone de grâu românesc.

Prețul oferit de traderul Ameropa pentru grâul din România a fost de 346,97 dolari pe tonă FOB (n.r. free-on-board, adică fără cheltuieli de transport).

Totuși, grâul a fost mai scump în acest an, conform Comisiei Europene, cu 50 de euro pe tonă mai mult decât în 2020. În total, Egiptul a cumpărat grâul cu un preț mediu de 300 de dolari pe tonă.

Grâul românesc se vinde la cel mai mic preț. Suma cu care s-a licitat pentru export

Confom sursei citate, în primele săptămâni ale acestui an de marketing, s-au vândut peste 3,5 milioane de tone de grâu românesc. Grâul pentru Egipt urmează să fie livrat între 1 și 15 ianuarie 2022.

Care au fost ofertele participanților la licitație

Conform Nasdaq, pentru contractul cu Egiptul au existat mai multe oferte, după cum urmează:

 • GTCS – grâu rusesc – 349,69 dolari
 • Soufflet – grâu franțuzesc- 347,74 dolari
 • Dreyfus – grâu ucrainean – 350,00 dolari
 • Solaris – grâu rusesc- 351,36 dolari
 • Nibulon – grâu ucrainean – 348,00 dolari
 • Grainexport – grâu românesc – 354,00 dolari
 • Grainexport – grâu rusesc – 357,50 dolari
 • Viterra – grâu franțuzesc- 349,75 dolari
 • Viterra – grâu rusesc – 359,97 dolari.

Conform sursei citate, Autoritatea Generală pentru Aprovizionarea cu Mărfuri ( GASC) a acceptat oferte și din Letonia, un exportator de grâu la Marea Baltică.

Astfel, GASC a achiziționat 180.000 de tone de grâu rusesc la cel mai mic preț de 331,90 dolari pe tonă FOB, la ultima licitație de grâu, din data de 1 noiembrie.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionarea cu Mărfuri din Egipt a mai achiziționat în luna iulie a anului curent 18.000 de tone de grâu de panificație românesc, livrate în luna septembrie.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Comments are closed.