Puietul de salcâm se poate planta primăvara sau toamna, atunci când procesele fiziologice sunt în repaus vegetativ. Pentru un rezultat cât mai optim, specialiștii ne recomană să ținem cont de câțiva factori foarte importanți. Printre aceștia, se regăsesc și lucrări pregătitoare, asemenea pregătirii terenului, pichetarea şi executarea gropilor, dar și asigurarea de material săditor de bună calitate.
Clasele de calitate ale puieților de salcâm
Clasele de calitate ale puieților de salcâm se stabilesc în funcție de grosimea la colet. Un puiet poate fi plantat la un an de vegetație în pepinieră. Pentru a alege puietul potrivit, în funcție de zona de plantare, trebuie să cunoaștem clasele de calitate. Spre exemplu, în regiunile secetoase, se pot planta salcâmi doar de calitatea I sau II. Acestea sunt:
- calitatea I – grosimea la colet 8 mm
- calitatea II – grosimea la colet 6 mm
- calitatea III – grosimea la colet 4 mm
Pregătirea terenului
Culturile de salcâm se realizează doar prin plantare. Astfel, terenul poate fi atât agricol, cât și rezultat în urma altor arborete sau culturi forestiere, însă trebuie prelucrat pe întreaga suprafață. Primul pas este curățarea atentă a acestuia, fără să mai rămână bolovani sau buturi, urmând să se efectueze arături cât mai adânci pentru desfundarea solului.
În cazul terenurilor agricole cultivate, este de ajuns discuirea acestora la o adâncime de 8-15 cm, în special dacă solul este ușor și are un conținut mare de nisip. Terenurile din câmpie sau zone forestiere defrișate trebuie discuite la o adâncime mijlocie, de 20-40 cm.
În scopul unei culturi sănătoase de salcâm, se folosesc între 5000 – 7000 puieţi/hectar, în staţiuni de bonitate superioară, iar în staţiuni de bonitate inferioară cca.8000 – 10000 puieţi/hectar, cu arborete pure.
Scheme de plantare
Schemele de plantare sunt realizate cu scopul de a descoperi cea mai bună variantă a plantației de salcâm, în funcție de nevoile plantației în sine, după cum urmează:
- pentru a crea o pădure de salcâm, se folosește schema generală de plantare 2×1 (2 metri între rânduri, 1 metru între plante pe rând), necesar de plante în acest caz 5000 buc/ha
- pentru a stabiliza un versant/râpe/terenuri afectate de alunecare, se recomandă schema 0,5×0,5; 0,7×0,7; 1×1 (necesar puieţi între 10 000 şi 40 000/ha)
- pentru a crea perdele forestiere de protecţie tip fermă, culturi agricole, sau alte proprietăţi similare afectate de vânturile dominante, se recomandă schema 1×1; 1,5×1; 2×1
- pentru a crea plantaţii energetice pentru obţinerea debiomasă lemnoasă se recomandă schema 0,5×2; (10 000 buc-ha)
- pentru a crea plantaţii pentru spaţii de recreere, se recomandă schema 2×2; 3×3 4×4
- pentru aliniamente stradale, se recomandă spațiu de 2,3,4 metri între plante
Salcâmul crește repede, poate ajunge în 2 ani la 2,3 metri înălțime și se înmulțește rapid. Lemnul poate fi valorificat în multe situații, spre exemplu, pentru cozi de unelte în 3,4 ani, după 2 ani acesta are flori și se poate obține miere de salcâm. Totuși, specialiștii susțin că cea mai bună miere de salcâm este aceea a copacilor în vârstă de 10 ani, cu o producție de 1.000 de kg de miere pe hectar.