Păducelul, cunoscută sub numele oficial de Crataegus monogyna, este un arbore care crește sălbatic în toate regiunile României, în special la marginea pădurilor și pe pășuni. Acesta mai poartă denumirile populare de gherghin, mărăcine, păducel alb, mălaiul cucului sau mălăieș.
Fructele păducelului sunt bobițele mici și roșii care sunt cunoscute pentru proprietățile lor nutritive. Fructele păducelului conțin antioxidanți și vitaminele B, acid folic și vitamina C.
Proprietățile nutritive ale păducelului
Fructele păducelului sunt unele dintre cele mai sănătoase plante pentru organismul uman. Acestea conțin polifenoli, compuși antioxidanți, uleiuri volatile, pectine, acid crategic, acid ursolic, antociani, tiramina, lavonoid și fitosteroli. Acestea au efect diuretic, astringent, antispastic, sedativ, febrifuge, vasodilatator, hipotensiv.
Beneficiile fructelor de păducel
Păducelul are abilitatea de a normaliza tensiunea arterială, atât în caz de hipertensiune arterială, cât și în caz de hipotensiune, datorită faptului că acționează ca un vasodilatator și relaxează vasele de sânge restrânse.
Tratamentul cu fructe de păducel susține funcțiile inimii, având rolul de a îmbunătăți circulația sângelui, de a tonifia pereții vaselor coronariene și de a opri acțiunea nocivă a radicalilor liberi asupra vaselor de sânge și asupra inimii.
Arburele de păducel face parte din familia trandafirului, având proprietăți diuretice foarte puternice prin reducerea lichidelor din țesuturi și ameliorarea simptomelor insuficienței cardiace congestive.
Datorită conținutului de fibre, păducelul îmbunătățește digestia, fiind un adjuvant natural pentru ameliorarea crampelor abdominale. În plus, acesta combate constipația.
Fructele de păducel au un mare conțin de vitamina C, ajutând la susținerea sistemului imunitar și la combaterea bacteriilor și virusurilor. Acestea cresc nivelul de energie, datorită proprietății de a dilata arterele coronare, permițând circulația unui flux mai mare de sânge prin organism și îmbunătățind funcțiile cognitive.
Fructele de păducel pot ameliora stările de anxietate, având un efect sedativ.
Extractul din planta de păducel poate preveni cădrerea părului, crescând numărul și dimensiunea foliculilor de păr.
Cum se poate consuma păducelul
Florile se recoltează fără codițe, la începutul înfloririi, iar frunzele de păducel se pot recolta pe toată perioada vegetației. Fructele de păducel se recoltează atunci când au culoarea roșu închis, adică atunci când au ajuns la maturitate, în lunile septembrie, octombrie și noiembrie.
Cea mai cunoscută formă de consum a păducelului este sub formă de infuzie. Se folosește o lingură de păducel uscat la 300ml de apă, lăsând ceaiul să se așeze timp de un sfert de oră. După strecurare, se poate consuma alături de o lingură de zeamă de lămâie.
Puteți obține acasă un sirop de păducel, folosind fructele acestuia și miere, puse în câte un strat, una peste alta. Ultimul strat trebuie să fie de miere. Recipientul se închide ermetic și se ține la loc umbros și răcoros între 30 și 70 de zile. Amestecul se filtrează apoi pentru a scăpa de sâmburi și se păstrează în recipiente închise la culoare.
De asemenea, se poate obține și o tinctură din flori sau fructe de păducel, amestecate cu alcool de 70 de grade până se acoperă materia primă. Se lasă la macerat timp de trei săptămâni, apoi se filtrează și se păstrează într-un loc răcoros și întunecat.