Diabetul este una dintre mai întâlnite afecțiuni în rândul oamenilor. Mai mult de atât, consumul de zahăr și de alimente procesate care conțin zahăr şi făinoase contribuie la dezvoltarea diabetului. Însă, există o plantă care îi poate ajuta pe diabetici. Așadar, aceasta contribuie considerabil la reglarea glicemiei.
Însă, sunt și alți factori care pot determina apariția diabetului, cum ar fi sedentarismul, o alimentație dezechilibrată, antecedentele de diabet în familie.
Este foarte important să știm că alimentația joacă, de asemenea, un rol foarte important în reglarea glicemiei. Maria Pop, profesor biolog, a explicat cum pot pantele medicinale să substituie funcția pancreasului.
”În caz de diabet tip II, pantele medicinale pot substitui funcția pancreasului, completând lipsa hormonului insulină cu insulină vegetală și, în același timp, pot să refacă țesutul pancreatic degradat”, spune Maria Pop, profesor de biologie, potrivit Antena 3 CNN.
Tot specialistul recomandă, ca plantă care poate ajuta la reglarea glicemiei, mormodinca sau castravetele amar. Acestea sunt plante orientale care conțin substanțe active. Ele se numesc charantină și foetidină și sunt insulină vegetală.
”Sunt plante orientale, aclimatizate și la noi și conțin substanțe active numite charantina și foetidina, care sunt, de fapt, insulină vegetală.”, mai precizat biologul.
O plantă recomandată în reglarea insulinei la cei deficitari poate fi afinul. Aceasta conține mirtilină și neomirtilină. Așadar, cele două sunt insulină vegetală și au rol antidiabetic.
”Conține mirtilină și neomirtilină, care sunt insulină vegetală și au rol antidiabetic. Efectul hipoglicemiant (care scade glicemia, n.r.) se manifestă prin acțiunea de hipergeneză la nivelul insulelor beta din pancreas, corelată cu scăderea glicemiei”, a mai spus Maria Pop, profesor de biologie.
Totuși, o altă plantă medicinală, cunoscută deja pentru proprietățile ei în sănătatea ficatului, este anghinarea. Aceasta este foarte bună în rândul persoanelor care suferă de diabet.
”Efectul hipoglicemiant se datorează acidului clorogenic și derivaților săi care inhibă enzima răspunzătoare de sinteza enzimei endigene. Acidul clorogenic la nivelul intestinuli reduce absorbția glucidelor, fapt important pentru diabetici”, a mai explicat ea.
Există, totuși, și plante care reduc absorbția de glucoză în sânge. Funzele de dud sunt, unele dintre cele mai recomandate în rândul diabeticilor, precum și tecile de fasole.
”Tecile de fasole sunt hipoglicemice prin conținutul în arginină. Compușii organo-sulfurici sunt capabili să neutralizeze factorii care inactivează insulina”, a mai explicat biologul Maria Pop.
Tot specialistul mai enumeră nucul, salvia, urzica sau rădăcina de brusture în rândul plantelor care ajută la reducerea absorbției de glucoză dinn sânge. Așadar, urzica sau rădăcina de brusture au efect hipoglicemiant prin reducerea absorbției glucozei în organism.