Pericol pe litoral. Turiștii sunt sfătuiți să evite aceste zone

14.07.2021
Pericol pe litoral. Turiștii sunt sfătuiți să evite aceste zone

Directoarea executivă a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Viorica Bîscă, a avertizat turiştii care ajung pe litoral să fie foarte atenţi în această perioadă şi să respecte traseele turistice pentru a minimiza riscul confruntării cu viperele de stepă, reperate recent în zona Perişor-Periteaşca.

„Semnalarea prezenței viperei de stepă în zona Perișor! Având în vedere semnalarea de către inspectorii cu drept de control și monitorizare a frecventelor întâlniri a viperei de stepă în zona Perișor, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării atenționează asupra respectării traseelor turistice aprobate.

Nerespectarea acestora și accesul în zonele frecventate de această specie de șerpi veninoși, foarte activă în această perioadă, expune vizitatorii la pericolul mușcăturilor.

Acțiunile de monitorizare și cercetările științifice efectuate au evidențiat că cea mai abundentă populație de viperă de stepă (Vipera ursinii moldavica) – specie vulnerabilă-  se află în zona Perișor-Periteașca din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD)”, au transmis reprezentanţii ARBDD pe Facebook.

„Zonele nu fac parte din zonele turistice aprobate. Este de recomandat să se evite intrarea în zone, sunt zone cu multe exemplare de vipere. Până la venirea primului ajutor durează ceva. Serul antiviperin nu este foarte aproape. Ar fi bine să se evite zonele respective. Trebuie să se respecte indicațiile și să se respecte traseele turistice aprobate”, a declarat Viorica Bîscă.

Care sunt zonele de pe litoral unde turiștii sunt sfătuiți să nu meargă

Vipera ursinii moldavica (n.r. – vipera de stepă) este un şarpe veninos de mărime mijlocie, care la maturitate atinge o lungime de 40, 50 cm. Femelele sunt mai mari decât masculii.

Această viperă este colorată în tonuri gri-cenuşii, cu un mijloc mai deschis la spate. De asemenea, ea are o bandă neagră sau maro închis de-a lungul crestei, sub formă de zigzag.

În weekend s-a înregistrat afluenţă de turişti pe plajele sălbatice din sudul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, iar plajele Vadu, Corbu şi Midia au fost din nou pline.

„În cele două zile de weekend au fost estimaţi aproximativ 8.300 de turişti şi 1.220 de autovehicule, Plaja Vadu fiind cea care a înregistrat cel mai mare număr de turişti pe zi, respectiv 3.000 sâmbătă şi 4.000 duminică, de asemenea şi cel mai mare număr de autovehicule (500 pe zi).

Din păcate, mulţi dintre cei sosiţi pe aceste plaje sălbatice, neamenajate, continuă să ignore indicaţiile de pe panourile de informare amplasate în zonă şi pun presiune pe habitatele naturale costiere, iar pentru aceste fapte sunt sancţionaţi. Pentru contravenţiile constatate, au fost aplicate în total 46 de sancţiuni dintre care 22 de amenzi în valoare de 21.200 lei şi 24 de avertismente”, au mai transmis cei de la ARBDD.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *