Știri Agricole

Profesorul Radu Frunteș, ghid în satul Șirnea, luptă pentru turismul românesc. Ce puteți vizita în prima destinație turistică rurală din România

primul sat turistic rural
satul Șirnea, sat turistic rural

Satul Șirnea a fost declarat în 1973, alături de alte 13 sate din România, experimental, sat de interes turistic denumit „sat turistic”.

Localitatea din comuna Fundata, județul Brașov, a oferit turiștilor prima pârtie de ski nocturnă dintr-un sat, înființată de profesorul Nicolae Frunteș.

Satul Șirnea este la poalele Pietrei Craiului, oferindu-i priveliști inedite.

Astăzi, fiul său, profesorul Radu Frunteș, se îngrijește să ducă tradiția mai departe, fiind ghidul turiștilor care aleg să viziteze satul, pârtia, dar și muzeul înființat de tatăl său.

În Șirnea se găsesc monumente istorice cu o vechime de 300 de ani

Muzeul deține 7 camere și pune la dispoziție vizitatorilor obiecte tradiționale românești autentice, unele dintre ele cu vechime de 300 de ani.

Printre obiectele de interes ale muzeului se regăsesc o carte de rugăciuni de la 1700, un abecedar care datează de la 1932, dar și o ustensilă de bucătărie veche, strămoșul mixerului, numit Prepeleac.

Satul Șirnea a fost declarat Experimentul Șirnea în anii 60, ca o reacție a surprinzătorului succes pe care l-a avut în domeniul turistic.

În anul 2016, s-au înființat 9 trasee ecoturistice în zonă, pe care le puteți parcurge chiar și alături de copii.

Radu Frunteș susține că satul a fost vizitat de oameni din peste 22 de țări, veniți din toate colțurile lumii, ceea ce a fost fără precedent într-o locație rurală.

Turiștii îl numesc pe profesorul Frunteș „un om care păstrează românismul”, fiind impresionați de lupta neîncetată pe care o duce, în speranța de a păstra satul ca pe o destinație turistică.

Misiunea profesorului Frunteș este să demonstreze că România trebuie iubită și vizitată.

Un lucru frumos nu se poate crea decât în armonie. Şi acolo unde este armonie se poate construi ceva frumos.

Mi se pare că la noi e multă ciomăgeală. Trebuie să lăsăm beţele jos, ciomegele jos, să trăim în armonie şi să facem ceva frumos.

Că numai aşa se poate face ceva frumos. Dacă ne dăm unul altuia în cap tot timpul ce poate să iasă? Ruine. Nimic frumos.

Vă îndemn pe toţi la armonie şi la echilibru şi la cugetare frumoasă.

Această ţară merită să aibă partea frumoasă a sufletului, a reliefului şi a celor care trăiesc.

Turiștii se pot bucura de tradițiile ținute de localnici

Locuitorii satului Șirnea sunt mai mult decât încântați să le ofere turiștilor experiențe tradiționale originale.

Vara există obiceiurile nopții de Sânziene, Ziua Mondială Olimpică, sau măsurarea laptelui, iar, spre sfârșitul lunii octombrie, oamenii se pot bucura de Focul lui Sumedru.

Focul lui Sumedru este un simbol ținut de sărbătoarea sfântului Dumitru, iar localnicii aprind un foc în jurul căruia dansează.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.