Gogoșari în oțet la borcan – fără conservanți. O rețetă cu care mergi la siguri, chiar dacă nu ai mai pus gogoșari la borcan până acum. Află de cât oțet ai nevoie și ce alte ingrediente asigură succesul acestui preparat!
Vine toamna, iar producția de gogoșari deja începe să fie pusă la vânzare.
Gogoșarii sunt niște ardei mai mari, bombați și nu atât de lungi, precum ardeii grași sau kapia. Aceștia sunt mai turtiți, iar pulpa lor este mai cărnoasă decât la ceilalți ardei. Din acest motiv, gogoșarii nu sunt la fel de buni pentru a face ardei copți, precum sunt ceilalți. Sunt însă gustoși în diferite mâncăruri, mai ales tocănițe sau zacuscă.
Gogoșari în oțet la borcan – ce înlocuiește conservantul din comerț
Această rețetă are doar câteva ingrediente, iar secretul constă în HREAN! Acesta nu doar că aromatizează lichidul care murează gogoșarii, ci îi face pe aceștia să rămână crocanți. Așadar, dacă vrei ca gogoșarii în oțet să nu se înmoaie și să rămână tari, folosește hrean, alături de restul mirodeniilor.
Un alt aspect care ajută la conservarea mai bună a gogoșarilor este să ai grijă să dizolvi bine sarea (obligatoriu, sare neiodată, specială pentru murături) și zahărul în oțet.
Gogoșari în oțet la borcan. De ce ingrediente ai nevoie
Această rețetă este pentru 3 kilograme de gogoșari. Dacă dorești să faci mai mulți, mărești cantitățile pentru toate ingredinetele, în funcție de cantitatea de gogoșari.
Așadar, vei avea nevoie de 3 kg de gogoșari, 700 ml de oțet, 200 grame de zahăr, 100 ml de ulei, 50 grame de sare, 50 grame de boabe de muștar, 30 grame de piper boabe, 3 frunze de dafin, 2 rădăcini de hrean, țelină frunze, o țelină rădăcină și 5 morcovi.
Amestecă bine cu oțetul sarea și zahărul până se diolvă complet. Pune-le într-o oală, împreună cu piperul, uleiul și frunzele de dafin. Lasă-le pe foc până când clocotește lichidul.
Spală bine și curăță toate legumele. Taie gogoșarii feliuțe. Taie și morcovii rondele, iar țelina bastonașe.
Când oțetul dă în clocot, se pun peste el gogoșarii, în tranșe, pentru a se opări. Se țin doar 2-3 minute, pentru a se înmuia foarte puțin. Se pun în bocane gogoșarii, alternând cu țelină, țelină frunze, felii de morcov.
Se asaza in borcane feliile de gogosari, alternand cu frunze de telina, felii de morcov si telina radacina. Printre ele se pun și fâșii de hrean, curățat și tăiat pe lung, dar și boabele de muștar.
Când borcanele sunt pline cu legume și mirodenii, se toarnă lichidul, împreună cu boabele de piper și frunzele de dafin, în fiecare borcan.
Se înfiletează bine sau se capsează capacele, iar borcanele se vor ține cu gura în jos timp de 24 de ore.
Se pot consuma după două săptămâni și țin peste un an în cămară, la loc răcoros și umbrit.
Doresc sa primesc noutati permanent