Descoperă

Pe 1 Septembrie începe noul an Bisericesc. Tradiții și obiceiuri pentru ziua în care ar fi început creația lumii

Pe 1 Septembrie începe noul an Bisericesc. Tradiții și obiceiuri pentru ziua în care ar fi început creația lumii
Pe 1 Septembrie începe noul an Bisericesc. Tradiții și obiceiuri pentru ziua în care ar fi început creația lumii

Spre deosebire de Anul Nou civil care începe la 1 ianuarie, Noul An Bisericesc începe la data de 1 septembrie. Această tradiție este împrumutată din credința iudaică, conform Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie. Evreii încep calendarul cu luna Tişri, însemnând cu luna septembrie.

De ce se spune că aceasta este ziua în care a început creația lumii

Se spune că Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea publică în ziua de 1 septembrie când a intrat în sinagogă şi a citit cuvintele prorocului Isaia care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască:

„Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19).

O legendă din Legea Veche susțin că aceasta este data la care a început creația lumii, adică prima zi din septembrie.

Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea, pentru a reaminti creștinilor de momentul în care Hristos a intrat în mijlocul adunării evreilor, vestind tuturor anul bineplăcut Domnului.

De asemenea, în această zi este prăznuit Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos.

Tradiții și obiceiuri de Noul An Bisericesc

Sfârșitul Anului Bisericesc pe data de 31 august și începutul Noului An pe 1 septembrie reprezintă o perioadă care a atras multe tradiții și obiceiuri. Conform tradiției populare, așa cum este vremea pe data de 1 septembrie, așa va fi tot anul.

Vremea următoarelor anotimpuri depinde tot de ziua de 1 septembrie. Se spune că dacă plouă în dimineața zilei, atunci primăvara următoare va fi ploioasă. Dacă vremea în prima parte a zilei de 1 septembrie va fi mohorâtă, atunci toamna va fi grea și lungă. De asemenea, dacă tună pe 1 septembrie, toamna va fi lungă.

Dacă la amiază vremea va fi frumoasă, atunci se spune că tot anul care urmează va avea o vreme bună. Dacă anul va fi ploios sau secetos, aflăm tot în această zi. Dacă plouă, atunci va ploua tot anul, dacă e soare, atunci va fi secetă mare.

Ziua de 1 septembrie are o mare însemnătate pentru agricultori, fiind o zi care se ținea pentru rodul pământului. Astfel, în această zi nu se muncește câmpul și nu se fac treburi casnice. Respectarea zilei era importantă și pentru sănătatea femeilor și a pruncilor pe care urmau să îi nască.

Tot pe 1 septembrie este prăznuit Sfântului Simeon Stâlpnicul, despre care se spune că și-a petrecut viața rugându-se pe un stâlp înalt de 18 metri pe care l-a construit chiar el. Tocmai de aceea, se spune că ține pe umerii săi stâlpii pământului, că tăpânește vânturile și cutremurele, ajută la prognosticul vremii și sporește rodul toamnei.

Rugăciune pentru credincioși de 1 septembrie

„Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Izvorul vieții și al nemuririi, Făcătorul a toată făptura văzută și nevăzută, Care ai pus vremile și anii întru a Ta stăpânire și îndreptezi toate cu iconomia Ta cea cerească și întru tot bună, mulțumim Ție pentru îndurările minunate pe care le-ai făcut asupra noastră în toată vremea trecută a vieții noastre și Te rugăm, întru tot Îndurate Doamne: binecuvântează cununa anului ce a sosit cu bunătatea Ta și păzește pe binecredincioșii creștini români de pretutindeni, pe păstorii și învățătorii noștri.

Înmulțește zilele vieții noastre întru sănătate deplină sufletească și trupească și ne dăruiește sporire în toate faptele cele bune. Dăruiește de sus bunătățile Tale întregului Tău popor: sănătate și mântuire și întru toate bună sporire. Sfântă Biserica Ta, țara noastră cu toate orașele și satele, izbăvește-le de toată reaua întâmplare, dăruindu-ne tuturor pace fără tulburare.

Răzvrătirile eresurilor strică-le cu puterea Ta, iar pe noi întărește-ne, Doamne, întru iubirea Cea către Tine și între noi, ca să ne învrednicim cu inimă curată totdeauna a aduce mulțumire Ție, Părintelui Celui fără de început și Unuia Născut Fiului Tău și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, Dumnezeului Celui slăvit întru o Ființă, și a cânta preasfântului Tău nume: Slavă Ție, Dumnezeului și Binefăcătorului nostru, în vecii vecilor!

Amin”.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă