Descoperă

Pădurea de ghiocei din Munții Orăștiei, o comoară din Platoul Vârtoapelor

Pădurea de ghiocei din Munții Orăștiei, o comoară din Platoul Vârtoapelor
Pădurea de ghiocei din Munții Orăștiei, o comoară din Platoul Vârtoapelor

Ghioceii din munții Orăștie sunt un adevărat spectacol oferit de natură atunci când înfloresc. Aceștia sunt denumiți popular ghiocei bogați, iar numele lor oficial este Leucojum vernum.

Un urcuș de două ore pentru un loc de poveste

Locul atât de special se află pe Platoul Vârtoapelor şi-l puteți găsi la 13 km de Sarmisegetuza Regia, în Munţii Orăştiei – masivul Şureanu. Puteți porni spre poiană din comuna Orăştioara de Sus, parcul natural Grădiştea Muncelului din judeţul Hunedoara.

Ghioceii pot fi văzuți pe o suprafață de zece hectare, fiind nevoie de un urcuș de două ore pentru a ajunge la una dintre cele mai frumoase priveliști pe care o are natura de oferit în perioada primăverii. Traseul nu este marcat, așa că ar fi indicat să apelați la ajutorul unui ghid sau la un localnic.

Ghioceii pot fi vizitați la final de martie și început de aprilie și încântă orice privire. Un covor întreg de ghiocei a căror formă seamănă mai mult cu lăcrămioarele. Această pădure le este cunoscut localnicilor drept un loc fermecat, pe baza căruia s-au creat multe legende.

Pădurea de ghiocei din Munții Orăștiei, o comoară din Platoul Vârtoapelor

Legenda Fetelor Albe

Una dintre cele mai cunoscute legende ale locului vorbește despre ielele pădurii, sau Fetele Albe. Acestea ies atunci când se topește zăpada și cântă și dansează printre ghiocei, încercând să-i protejeze. După ce ghioceii se usucă, de supărare, Fetele Albe fug înnebunite prin pădure, iar legenda spune că nimeni nu trebuie să dea cu ochii de ele în aceste momente.

O altă legendă spune că, în preajma Echinocțiului de primăvară, Fetele Albe sau ielele pădurii ies din peșteri și aruncă multe cununi de flori peste întreg ținutul. Acesta este motivul pentru care unii oameni numesc acest loc „Sub Cununi”.

În Județul Huneadoara puteți să vizitați mai multe puncte turistice, printre care: Dealul cu melci, Peștera Bolii, Munții Tarcu, Cetatea Deva, Lacul Bucura.

Localnicii amintesc turiștilor să nu rupă ghioceii din pădure pentru că oricum aceștia se ofilesc foarte repede.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă