Descoperă

Sigur nu știai! Ghioceii sunt protejați prin lege, ce nu ai voie să faci

Sigur nu știai! Ghioceii sunt protejați prin lege, ce nu ai voie să faci
Sigur nu știai! Ghioceii sunt protejați prin lege, ce nu ai voie să faci

Știai că ghioceii sunt o specie pe cale de dispariție? Nu te-ai fi gândit, dacă iei în considerare că în fiecare oraș al țării, colțurile străzilor sunt pline de vânzători ambulanți care comercializează aceste flori din ianuarie și până la sfârșitul lui martie. E bine de știut că, prin cumpărarea lor, riști să încalci legea. Cum e posibil? Ei bine, îți explicăm în continuare de ce ghioceii sunt protejați prin lege.

Există țări din Europa unde ghioceii sălbatici sunt astăzi o specie ”aproape amenințată”, ”vulnerabilă” sau ”pe cale de dispariție”. Asta se datorează comerțului abuziv. La fel ca în țara noastră, acolo s-au cules ghiocei pentru a fi vânduți, însă în locul lor nu a mai rămas nimic.

În România, atât culesul masiv de ghiocei, cât și defrișările, fac să fie vulnerabile. Ghioceii au nevoie de anumite condiții: solul și umiditatea potrivite, pentru a crește, iar dacă au fost tăiați copacii, se pierd nutrienți, se pierde umbra, iar ghioceii nu mai cresc. 

Ciclul vieții plantei se întrerupe după ce ghioceii sunt culeși, pentru că nu se îmnulțesc decât prin bulbi. 

Legile care protejează ghioceii

La nivel internațional, există legi care interzic comerțul cu ghiocei, însă legea nu prea se aplică la noi. Puțini știu, totuși, că inclusiv în România există legislație care prevede ca orice comerciant al acestor plante este obligat să dețină un aviz de mediu pentru a dovedi că sunt plante de cultură. Problema este că vânzătorii ambulanți nu au culturi de ghiocei, ci îi culeg din locuri unde aceștia se dezvoltă peren.

Ghioceii sunt protejați prin legile: 

Ordonanța de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice

Directiva Consiliului Europei 92/43 EEC referitoare la conservarea habitatelor naturale si a florei si faunei salbatice

Lista Roșie de Specii Protejate a IUCN: Galanthus nivalis

Convenţia internaţională de comercializare a speciilor animale şi vegetale (CITES) interzice comercializarea ghioceilor între state, pentru că s-a decis: specia încă nu este pe cale de dispariţie, dar trebuie să se introducă unele reguli pentru evitarea stării critice a populaţiei.

De exemplu, în Ungaria, speciei i s-a atribuit valoarea noţională de 10.000 forinţi, iar dacă vânzătorul nu poate dovedi că florile provin din grădina proprie, e obligat să plătească  10.000 forinţi pentru fiecare fir de ghoicel. 

„The International Union for Conservation of Nature Red List of Threatened Species este cel mai cuprinzator inventar la nivel global care mentioneaza starea de conservare a speciilor biologice. Si da, ghiocelul este si el mentionat: Galanthus nivalis. Cei de la IUCN au precizat faptul ca supravietuirea multor specii de ghiocei este amenintata din cauza distrugerii habitatului si colectarii pentru comertul horticol. Pe scurt, s-a ajuns in aceasta situatie din cauza culesului excesiv si a defrisarilor continue. Bineinteles, pe langa culesul excesiv, o alta problema existenta este ruperea lui cu tot cu radacina, astfel ca popularea devine din ce in ce mai dificila. Ah, si inca ceva: in anul 2000 Romania a exportat si 41 kg de ghiocei (cifra raportata catre CITES (CITES este un tratat multilateral pentru protejarea plantelor și animalelor pe cale de dispariție). Si stati asa, ca am gasit si Ordonanța de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, in care, in cadrul art. 52 este mentionat, printre altele: constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni sau un an sau cum amenda savarsirea urmat. fapte —- sarim pana la litera g) “capturarea sau uciderea speciilor de faună sălbatică prevăzute în anexele nr. 5 A, 5 B, 5 C, 5 D și 5 E …..”. In cadrul Anexei 5A la lit. b) este mentionat Galanthus nivalis (Ghiocel alb)”, scrie Flavia Florean pe Instagram.

Ghioceii sunt protejați prin lege

Mai multe informații despre Ghioceii protejați legal apar și pe pagina de Facebook Ierburi Uitate.

Ce specii de ghiocei sunt protejați prin lege

Soiuri de ghicei în România:

* Galanthus elwesii este cel mai mare și mai viguros dintre ghiocei, are petelor verzi pe tepalele interioare

* Galanthus nivalis (ghiocelul comun) are pete verzi sau galbene 

* Galanthus plicatus are frunzele pliate, uneori încrețite

Ghiocelul Galanthus plicatus este publicat în Lista roşie a speciilor aflate pe cale de dispariţie. 

„Este un ghiocel uşor de identificat, deoarece frunzele sunt îndoite brusc în jos spre partea inferioară a frunzei. Atunci când înmuguresc, marginile sunt pliate în raport cu suprafaţa inferioară a frunzelor. Există două subspecii: plicatus şi byzantinus. Plicatus se găseşte pe tot arealul natural al speciei şi are un singur semn pe fiecare segment de periant interior. Byzantinus se limitează la partea extremă a nord-vestul Turciei şi are două mărci pe fiecare segment periant interior“, spun botaniştii în cărţile de specialitate.  

Ghiocelul Galanthus plicatus este crescut atât de horticultori, dar creşte şi în sălbăticie. El se găsește cel mai des la marginea pădurilor de foioase mixte şi păduri de conifere, fiind găsit pe soluri calcaroase şi acide, de multe ori pe teren înclinat, şi, uneori, în apropierea de pâraie şi râuri mici.

Ce putem face pentru a proteja ghioceii

Să nu cumpărăm ghiocei despre care nu știm de unde provin. Evident, să nu culegem ghiocei, de nicăieri, din spații publice.

Putem ajuta la repopularea zonelor în care au dispărut ghioceii. Dacă găsim o porțiune cu bulbi de ghiocei care nu au reușit să se dezvolte, putem să dezgropăm bulbii și să îi îngropăm în altă parte. Însă aici ar fi nevoia de supervizarea unui specialist horticutor, pentru că riscăm ca prin mutarea ghioceilor să dăm peste cap un întreg habitat.

Putem să ne informăm familia și prietenii despre aceste informații despre protejarea ghioceilor prin lege și riscul de a-i pierde, pentru că multă lume nu cunoaște aceste detalii.

Tu știai aceste informații?

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă