Emu Dromaius novaehollandiae este, cu o înălțime de 1,6 – 1,9 m, cea mai înaltă pasăre indigenă din Australia și, fără îndoială, și cea mai emblematică.
Emu cântărește între 30 și 55 kg și trăiește în cea mai mare parte a continentului, de preferință în câmpiile deschise. Sezonul de reproducere este iarna, când atât masculul cât și femela își fac curte și construiesc un cuib.
Femela depune între 5 și 20 de ouă, care sunt apoi incubate de mascul pentru o perioadă de aproximativ 55 de zile. În această perioadă, masculul nu părăsește cuibul. De asemenea, masculul este cel care are grijă de pui odată ce aceștia eclozează, în timp ce femela emu se îndepărtează pentru a se reproduce din nou.
Ouăle proaspete de emu au o culoare verde foarte intensă, cu pete albăstrui, care seamănă cu un cer înstelat de noapte
Expunerea la lumină provoacă treptat decolorarea pigmentului natural și culoarea suprafeței se schimbă într-un maro cenușiu. Acest lucru face, de asemenea, mai dificilă posibila înlocuire a unui ou spart.Ouăle de emu au dimensiuni diferite și sunt în medie de aproximativ 13 x 9 cm, cu o greutate cuprinsă între 400 și 700 de grame. Coaja oului oferă protecție mecanică pentru embrion și acționează ca apărare antimicrobiană.
Coaja este făcută în principal din carbonat de calciu și este poroasă pentru a permite schimbul de gaze respiratorii. Colorația este cauzată de depunerea moleculelor de pigment pe coaja oului în timp ce aceasta se formează în oviductul păsării și poate avea culori diferite. Se crede că pigmentul oocianină produce culorile albastru și verde.ii
Tăierea unui ou de emu în două jumătăți mi-a permis să inspectez structura și să examinez interiorul și să extrag câteva informații utile. Am putut măsura grosimea cochiliei, care este în medie de 1,3 mm. În comparație cu un ou de struț, a cărui coajă are o grosime de 2,5 – 3,0 mm, aceasta reprezintă aproximativ jumătate din grosime.
Ouăle de emu sunt bogate și cremoase; foarte asemănătoare cu un ou de rață. Mâncați-le în orice mod ați mânca un ou obișnuit: omletă, omletă, omletă, omletă, frittatas, clătite și multe altele! Au o textură foarte ușoară și pufoasă. Fierberea tare a unuia poate dura mai bine de o oră!