Nimic nu se compară cu o grădină aranjată și colorată. Persoanele care au norocul de a deține o grădină se pot folosi de cele mai interesante plante pentru a o decora. Acesta este și cazul arborelui Rhus typhina, numit și Oțetarul roșu, care aduce o pată de culoare oricărui spațiu.
Cum se plantează oțetarul roșu
Acest arbore este cu totul special datorită coloritului său de toamnă. Frunzele sale devin roșiatice atunci când toamna își intră în drepturi. Frunzișul său căzător este verde în perioada verii, cu frunze mari și dese, urmând să se transforme în portocaliu-roșcat.
Rhus typhina este originar din America de Nord și poate fi plantat în zonele de câmpie, ajungând la înălțimea de 8-10m. În plus, este destul de ușor de plantat și de întreținut, ceea ce l-a făcut preferatul grădinarilor.
Faptul că nu este deloc pretențios este vizibil în primul rând datorită factorilor săi de mediu atât de ușor de atins. Oțetarul roșu poate fi plantat pe orice tip de sol, fie că sunt sărace, nisipoase, calcaroase sau slab saturate.
Arborele se plantează fie primăvara, fie toamna, atunci când temperatura depășește limita de 5 grade Celsius și când solul nu este înghețat. Cel mai indicat mod de plantare este folosirea unui arbore care a crescut în ghiveci, cu rădăcini bine dezvoltate.
Se sapă o groapă de mărimea ghiveciului și se udă din abundență. Se scoate planta din ghiveci, fără a îndepărta pământul din jurul rădăcinii. Se pune arborele în groapă, se acoperă cu pământ și apoi se mai udă încă o dată.
Dacă ai mai mulți arbori, atunci este indicat să lași spațiu de 4-6m între ei, deoarece se dezvoltă destul de mult.
Oțetarul roșu – sfaturi de îngrijire
Oțetarul roșu nu necesită lucrări de îngrijire intense. Acesta nu trebuie udat des, din contră, trebuie să te asiguri că nu se vor forma bălți la rădăcinile arborelui, evitând, astfel, putrezirea lor. Este rezistent la secetă.
Poate fi plantat atât în zone luminoase, cât și în zone umbroase. Nu este sensibil la boli sau dăunători, atrăgând fluturii în jurul lui, încă un motiv pentru a-l planta în grădină.
În plus, arborele atrage albinele în grădină, ceea ce este în sine o faptă bună pe care o putem face. Arborele mai are și alte întrebuințări, printre care și repararea solurilor degradate ajutând, astfel, și celelalte plante din grădină.
Oțetarul roșu poate fi plantat și în zonele urbane, fiind foarte rezistent la poluare.