Legătura dintre plante și polenizatori este una dintre cele mai speciale și mai interesante interdependențe oferite de natură. Polenizatorii, adică albinele, bondarii, viespile, muștele, fluturii, furnicile sau cărăbușii se hrănesc cu nectarul plantelor, iar acestea rodesc pentru a produce semințe și a-și duce mai departe specia cu ajutorul lor.

Importanța polenizatorilor

Unul dintre cele mai interesante procedee se numește polenizare încrucișată, fiind acel moment în care polenul colectat și transportat de polenizatori de la o floare la alta, ajunge pe pistilul florilor, adică pe partea lor reproductivă.

Polenizarea încrucișată ajută și în cazul plantelor care au atât partea femeiască, cât și cea bărbătească într-o singură floare, cum ar fi fasolea, mazărea, salata, tomatele, ardeii, vinetele.

Polenizarea este extrem de importantă, ajutând atât la legarea florilor, la dezvoltarea fructelor, dar și la calitatea semințelor. O familie de albine poate ajuta la realizarea unei producții de câteva ori mai mari, la trifoi pentru sămânță 300%, lucernă 60%, floarea soarelui 50%, iar la pepeni, dovleci, dovlecei, castraveți poate ajunge la o creștere de 400%.

Crearea unui habitat natural care să atragă polenizatorii este o investiție destul de mică. În plus, aceste plante sunt, pe cât de utile, pe atât de speciale, îmbogățind grădina cu frumusețea lor.

Plante care atrag polenizatori

Levănțica

Plante care atrag și păstrează polenizatorii în grădină

O grădină de levănțică lângă o grădină de legume este o idee foarte practică. Pe lângă factorul estetic, levănțica are un miros care atrage polenizatorii, ținând dăunătorii precum șoarecii sau musculițele albe la distanță, datorită mirosului său puternic.

Cresonul de piatră

Plante care atrag și păstrează polenizatorii în grădină

Această plantă are atât rol de a atrage polenizatorii, cât și rol decorativ. Planta are flori de mai multe culori, cele mai des întâlnite fiind albul, rozul sau lilaul.

Coacăzul roșu

Plante care atrag și păstrează polenizatorii în grădină

Polenizatorii și coacăzul roșu sunt într-o relație extrem de importantă, deoarece au nevoie unii de alții. Dezvoltându-se sub formă de tufă, polenizarea arbustului este automată.

Iarba neagră

Plante care atrag și păstrează polenizatorii în grădină

Iarba neagră poartă numele oficial de Calluna vulgaris și nu este nici pe departe neagră. Florile plantei prind culori vii, cum ar fi lila, violet sau roz care atrag imediat polenizatorii.

Ce alte plante mai atrag polenizatori?

De asemenea, mai puteți planta: cârciumărese, salvie, busuioc, monarda, nasturtium, limba mielului, floarea soarelui decorativă, gălbenele, etc… Aceste plante vor atrage polenizatori precum albine, albine sălbatice, bondari, syrphide, viespi, gândaci Cetonia, dar și insecte benefice cum sunt buburuzele, călugărița, sau chrysopa.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.