Știri Agricole

O nouă lege votată în Parlament pune românii în dificultate. Klaus Iohannis este somat să intervină

O nouă lege votată în Parlament pune românii în dificultate. Klaus Iohannis este somat să intervină
spatii verzi, Klaus Iohhanis

Noua lege care a ajuns la Parlament este dur criticată de specialiști. Legile privind spațiile verzi au fost îmbunătățite încă de acum patru ani, însă sunt noi reglementări care ar putea pune în pericol bunăstarea acestora. Există voci care îi cer președintelui Klaus Iohannis să intervină asupra legii.

Legea nr. 24/2007 ridică mari semne de întrebare

Experții susțin că Legea nr. 24/2007 conține multe lacune care ar face un mare deserviciu spațiilor verzi și că nu ar trebui promulgată. Asociația Peisagiștilor din România – AsoP doresc respingerea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, adoptată de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, în data de 13 octombrie 2020, de către șeful statului.

Aceștia susțin că prevederile legii nu sunt aplicabile, conținând greșeli grave care pot afecta fundamental sfera spațiilor verzi. De asemenea, se cere refuzarea promulgării până la reexaminare.

Motivele acestei somații sunt legate de erorile materiale ale legii. Printre acestea, se regăsesc următoarele:

Excluderea categoriilor de spații verzi „parc istoric sau grădină istorică” precum și „scuar sau parc de buzunar”, prin posibilitatea de a nu mai fi protejate de lege din cauza erorilor materiale. Parcul Regele Mihai I (80 hectare), Parcul Cișmigiu (16 ha), Parcul Carol I (36 ha), Parcul Central din Cluj (13 hectare), Parcul Nicolae Romanescu din Craiova (96 ha), dar și alte parcuri nu mai pot fi evaluate ca spații verzi.

Anexa nr. 6 „Indicatorii specifici pentru categoriile de spații verzi” nu este inclusă în lege. Această anexă vizează procentul de suprafețe construite în categoriile de spații verzi definite de prezenta lege. Astfel, se poate construi în perimetrul spațiilor verzi fără socotoeală. Noua lege nu deține nicio reglementare cu privire la constuirea necontrolată.

Spre deosebire de vechile reglementări, noua lege nu interzice posibilitatea de a schimba destinația unor importante spații verzi aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice prin documentații de urbanism, la dorința autorităților publice locale. Această posibilitate este contradictorie altor stipulații legate de dreptul fundamental al cetățenilor la un mediu sănătos.

AsoP România solicită nepromulgarea legii

Deși Asop România a adus la cunoștință erorile materiale din Raportul comun, premergător votului în plenul Camerei Deputaților, încă nu s-au luat măsuri de remediere.

Demersul Asociației are ca scop modificarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților. Aceste modificări sunt legate de mai multe precizări:

Printre acestea regăsim definirea clară a noțiunii de spațiu verde, prin care să se pună în valoare toate rolurile acestei componente esențiale a cadrului urban (de protecție a mediului, social și cultural).

Tipologiile specifice trebuie extinse, prin formarea de noi spații verzi, produse de noile nevoi ale societății, cum ar fi grădinile comunitare și parcurile de buzunar.

Elucidarea obligațiilor și responsabilităților autorităților publice, a proprietarilor și a utilizatorilor. În plus, se cere implicarea specialiștilor în peisagistică în proiectele care afectează calitativ sau cantitativ indicatorii spațiului verde.

Folosirea de noi instrumente care să crească gradul de monitorizare a spațiului verde, cu rolul de a spori calitatea acestora. Întocmirea Planul anual de gestiune a vegetației și Fișele tehnice de intervenție asupra vegetației care au ca scop evidențierea fondului vegetal urban.

Păstrarea unei legături între lucrările de intervenție și legislație, cu ajutorul documentației de specialitate peisagistică în documentațiile tehnice față de autorizarea executării lucrărilor de construcții și a organizării lucrărilor prevăzute de Legea nr. 50/1991.

Folosirea unui glosar de termeni care va avea scopul de a ușura procesul de înțelegere a domeniului de acțiune asupra spațiilor verzi din intravilanul localităților. Vechea versiune a Legii nr. 24/2007 punea preț pe factorii cantitativi și nu pe cei calitativi care să acorde cetățenilor un context potrivit. Acest lucru a fost cauzat de lipsa unei strategii unitare în privința infrastructurilor verzi.

LAN-NET – Proiectul reieșit din colaborarea dintre România și Elveția

Demersurile făcute de AsoP România au ca scop abordarea spațiilor verzi ca infrastructură verde necesară în contextul actual al schimbărilor climatice. De asemenea, eforturile sunt necesare pentru asigurarea unui mediu sănătos pentru cetățeni ca drept constituțional.

Astfel, încă din 2016, AsoP România a demarat proiectul ”LAN-NET: Rețea socio-profesională pentru îmbunătățirea calității vieții în mediul urban din România”, co-finanțat de Elveția. În cadrul acestui proiect au luat naștere 3 studii de caz în Timișoara, Cluj-Napoca și București în contextul aplicării Legii nr. 24/2007 și impactului rezultat.

Concluziile au fost comparate cu modul de administrare a spațiilor verzi din alte țări europene, iar rezultatele au avut ca și consecințe propuneri concrete de modificare a prevederilor Legii nr. 24/2007.

Eforturile AsoP România au avut ca rezultat un proiect legislativ pentru modificarea legii, cu precădere acoperirea lacunelor prezente în lege și clarificarea diferitelor aspecte (obligații, drepturi, actori implicați, instrumente) precum și corelarea cu alte acte normative care grevează asupra spațiului construit / urban, a patrimoniului sau a componentelor naturale.

Așadar, din anul 2018 până în 2020, AsoP România a contribuit cu expertiză de specialitate pe parcursul întregului proces urmat de Legea privind modificarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    2 Comments

    1. Parcul „Regele Herastrau” :)))

    2. Mulțumim pentru mesaj, am editat în interiorul articolului această mică eroare!

    Comments are closed.