Un bărbat aflat la cules de ciuperci în Obârşia Lotrului a descoperit o ciupercă gigant. Viorel Daniel Dăianu, un lăcătuş mecanic din Târgu-Cărbuneşti, a găsit, în zona Transalpina, ciuperca imensă care avea greutate de cinci kilograme.
Ciuperca a fost găsită la poalele munţilor Parâng
Deși ar fi fost comestibilă, gorjeanul a preferat doar să se pozeze, alături de soția lui, cu ciuperca enormă care cântărea cinci kilograme. Bărbatul a descoperit-o într-o zonă turistică situată la poalele munţilor Parâng.
”Se vedea că este bătrână. Nu am luat-o acasă, noi luăm doar ciupercile tinere, mai frumoase, care ajung şi la trei kilograme. Eu am găsit-o, la Obârşia Lotrului. Sunt aici la cules de ciuperci, cu soţia. Mergem frecvent. Ne-am fotografiat cu ea şi am aruncat-o.
M-a surprins mărimea ei. Am cântărit mânătarca şi am văzut că are cinci kilograme. Am găsit şi albe, mari, o frumuseţe. Marţi am găsit 30 de kilograme de calitatea I, eu cu soţia, aici se fac bani la greu”, a comunicat Viorel Daniel Dăianu, un lăcătuş mecanic din Târgu-Cărbuneşti pentru realitatea.net.
Consumul de ciuperci ne poate face mai deștepți
Conform etnobotanistului Terence McKenna, datorită consumului anumitor specii de ciuperci a fost posibilă evoluția de la Homo Erectus la Homo Sapiens. Deși această teorie este una extrem de controversată, specialiștii susțin că alcaloidul psihoactiv găsit în Psilocybe semilanceata, cubensis, azurescens și cyanescens, numit psilocibină, stimulează dezvoltarea de noi neuroni și optimizează conexiunile dintre aceștia. Astfel, cogniția este cu mult îmbunătățită.
Un alt fapt extrem de interesant despre ciuperci este că acestea salvează planeta. Fără ajutorul lor, plantele moarte nu ar fi transformate în sol. În plus, unul dintre cele mai importante roluri ale ciupecilor este eliminarea substanțelor toxice precum pesticidele din soluri sănătoase.
Deși nu se știe cu exactitate câte specii, fungice sau nu, sunt pe planetă, estimările recente sugerează un număr de 8,7 milioane – 6,5 milioane pe uscat și 2,2 milioane în apă. În jur de 5 milioane dintre aceste specii sunt considerate ciuperci, depășind cu mult numărul speciilor de plante.
Cercetătorii au descoperit specii de Cordyceps în chihlimbar și prototaxite fosilizate vechi de 90 de milioane de ani. Acest lucru a fost posibil și pentru că ciupercile sunt extrem de rezistente, unele specii putând să supraviețuiască și la temperaturi de sub zero grade, generând căldură proprie. La polul opus, există specii de ciuperci care rezistă la temperaturi de peste 65 de grade Celsius.