Descoperă

Nu mai lăsați animalele de companie să alerge în zonele cu vegetație uscată! Cum îi pot afecta aristele – spicele de iarbă cu ghimpi

Nu mai lăsați animalele de companie să alerge în zonele cu vegetație uscată! Cum îi pot afecta spicele de iarbă cu ghimpi
Nu mai lăsați animalele de companie să alerge în zonele cu vegetație uscată! Cum îi pot afecta spicele de iarbă cu ghimpi

Spicele de iarbă uscată se numesc aristide și sunt foarte periculoase pentru animale. Deși fiecare stăpân dorește să-și vadă animalul de companie alergând liber prin iarbă, în perioada verii ar fi bine să evitați zonele cu vegetație uscată care le-ar putea face rău.

Aristele apar la finalul primăverii și sunt răspândite pe toată perioada verii și la început de toamnă.

Cum afectează aristele animalele de companie

Aristele au ghimpi care nu doar că se lipesc de haine, dar pot înțepa lăbuțele animalului de companie, fără a ieși în mod natural. În plus, acestea pot migra, iar cel mai mare pericol este atunci când animalul inhalează aceste spice, ajungând direct în plămâni.

Aristele pot ajunge oriunde, nu doar în lăbuțe. Acestea pot afecta urechile, ochii, sau chiar în zona genitală, afectând mult stare de sănătate.

După o astfel de plimbare este necesar să verificați fiecare parte a animalului. Spre exemplu, dacă acesta se linge constant între degete sau are lăbuța inflamată, există o șansă să fi fost înțepat cu un astfel de spic. De asemenea, dacă se scarpină des la ureche și ține capul într-o parte, este posibil ca o aristă să-i fi intrat în ureche.

Acestea pot fi inhalate de animalul de companie, așa că, dacă animalul strănută, tușește și se îneacă, respiră greu și are secreții nazale cu sau fără sânge, există o șansă ca un spic să-i fi intrat în nas.

Și la nivelul pielii, aristele pot crea probleme serioase, precum puroi, inflamații și roșeață accentuată. Aceste spice trebuie eliminate cât mai repede, existând șansă să migreze pe sub piele de-a lungul piciorului. La nivelul blăniței, acestea pot fi scoate acasă, cu mare grijă, însă, în alte condiții, vizita la medicul veterinar este extrem de necesară.

Animalele de companie trebuie verificate după fiecare plimbare

În perioada verii, animalele de companie trebuie verificate atent după fiecare plimbare în spațiile verzi. Acestea pot fi afectate de purici și căpușe, mai ales dacă nu au fost deparazitate.

Animalele trebuie verificate în special dacă aleargă des în zone cu vegetație uscată, împotriva aristelor, în special cele are au blana lungă și o eventuală rană n-ar fi atât de vizibilă. În cadrul plimbărilor cu vegetație înaltă, se recomandă folosirea lesei.

Zona dintre pernuțele lăbuțelor este afectată cel mai des, așa că trebuie verificată constant.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă