Portocalul este cel mai cultivat pom fructifer din lume, datorită fructelor sale delicioase, dulci și zemoase. În timp ce suntem la curent cu proprietățile portocalelor, incluzând vitamina C și antioxidanți, coaja acestora conține și mai multe vitamine, fibre și minerale.
De ce să nu aruncați partea albă a portocalei
Așadar, dacă vă plac portocalele, puteți încerca să folosiți și partea albă a acestora pe care, de obicei, o dăm la o parte pentru că este mai amară. Zona albă conține o cantitate și mai mare de antioxidanți, fiind o substabță spongioasă, ca un țesut al portocalei.
Dacă reuțiți să consumați și fructul și partea albă, veți consuma o cantitate dublă de vitamine și antioxidanți, susțin experții. În plus, acest țesut conține o mare cantitate de fibre, un element pe care oamenii nu-l introduc foarte des în dieta lor, având nevoie de o doză zilnică de 25 de grame.
Atât portocalele, cât și coaja acestora conțin un flavonoid care poartă numele de naringină. Această substanță se regăsește, de obicei, în citrice și are capacitatea de a reface ADN-ul distrus din celule, luptând, în plus, pentru sănătatea ficatului, eliminând grăsimea în exces din organism.
Cojile de portocale mai conțin și polifenoli, compușii vegetali care ajută la prevenirea bolilor precum diabetul, obezitatea și boala Alzheimer.
Limonenul, o substanță chimică naturală, are proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene.
Conținutul de vitamina C și de fibre ajută la sănătatea inimii și la susținerea sistemului digestiv.
Cum se pot consuma cojile de portocale
Cojile de portocale pot conține, uneori, pesticide, așa că, dacă doriți să le consumați, trebuie să le spălați foarte bine, cu apă călduță. Cojile se pot consuma sub formă de ceai, făcând infuzie după ce au fost curățate corespunzător.
De asemenea, cojile de portocală se pot folosi și în anumite preparate, cum ar fi deserturile de casă sau în cazul unui mic dejun sățios. Răzuiți coaja peste salate, peste terci, sau cereale, iar masa va fi și mai delicioasă și mai sănătoasă.