Descoperă

Moșii de vară. Alimentele care nu se dau de pomană în această zi

Moșii de vară. Alimentele care nu se dau de pomană în această zi
Moșii de vară. Alimentele care nu se dau de pomană în această zi

Moșii de vară este denumirea populară pentru sărbătoare de înainte de Rusalii, închinată celor trecuți în neființă. Fiind o zi care se stabilește în funcție de Rusalii, așadar, în funcție de Paște, nu are o dată fixă. În 2022, Moșii de vară, sau Sâmbăta Morților va fi pe fata de 11 iunie.

În această zi, oamenii fac pomeni pentru rudele pierdute, fiind un moment încărcat de rugăciune, dar și de tradiții.

Ce nu se împarte de Moșii de vară

În Sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, sufletele celor trecuți în neființă care au umblat libere timp de 50 de zile, se întorc în lumea de dincolo. Pentru ca această trecere să se desfășoare fără evenimente neplăcute, oamenii țineau ritualuri și tradiții, iar unele dintre acestea se țin și în ziua de azi.

Spre exemplu, la porțile cimitirelor, se pun mese bogate cu colaci și vin, împodobite cu verdeaţă, ramuri de tei şi flori, iar preotul rostește rugăciuni. De asemenea, preotul sfințește toate mormintele din cimitir, iar apoi, oamenii dau de pomană bunătăți celor sărmani.

Ramurile de tei sunt luate acasă și așezate la icoane, având rolul de a păzi recoltele de grindină și vijelii.

De Moșii de vară se împart vase noi pentru ca cei adormiți să aibă din ce bea apă. În plus, se dă de pomană și ceea ce mănâncă familia prima dată în acea zi, pentru a nu avea ghinion. Tot ce se împarte trebuie să fie proaspăt, așa că nu se împarte mâncare veche.

De asemenea, de Sâmbăta Morților nu se dă de pomană mâncare rece, ci doar caldă. Pe lângă preparatele culinare, se mai împart ceapă și usturoi verde, pentru a avea o bună recoltă, dar și cireșe, colaci și vin.

Rugăciune puternică de Moșii de vară

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.

Amin.”

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă