Știri Agricole

Mii de buburuze au invadat litoralul românesc. Turișii n-au putut să stea pe plajă din cauza insectelor

Mii de buburuze au invadat litoralul românesc. Turișii n-au putut să stea pe plajă din cauza insectelor
Mii de buburuze au invadat litoralul românesc. Turișii n-au putut să stea pe plajă din cauza insectelor

Litoralul românesc a fost invadat de buburuze la sfârșitul săptămânii trecute. Turiștii nu s-au putut bucura de vremea frumoasă din cauza miilor de gărgărițe regăsite pe prosoape, șezlonguri și în paharele cu băuturi. Specialiștii susțin că apariția insectelor a fost cauzată de ploile care nu s-au oprit timp de o lună, făcând imposibilă tratarea culturilor agricole cu produsele chimice care le-ar fi îndepărtat.

Fenomenul nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână

Astfel, gărgărițele au fost aduse de vânt, direct pe plajă, iar turiștii n-au putut să scape de ele decât în apă. Deși acest fenomen nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână, românii care au ales să-și desfășoare concediul la mare sunt afectați de apariția miilor de buburuze.

Rețelele de socializare au fost pline de filmulețe în care se arăta numărul mare de gărgărițe de pe litoral, în special în jurul prânzului, atunci când acestea căutau hrană. Turișii au fost nevoiți să își scuture prosoapele de mai multe ori pentru a îndepărta buburuzele, însă, de cele mai multe ori, acestea ajungeau în paharele lor, fiind nevoiți să-și arunce băuturile.

“Roiuri îţi intrau în nas, în gură, în ureche. Nu ştiu ce se întâmplă, dar este un fenomen tare ciudat. Eu nu am mai văzut. Când am fost pe drum, am stat în maşină cu geamurile închise, căci altfel nu se putea”, a declarat o tânără turistă pentru știrileprotv.ro.

Majoritatea stațiunilor de pe litoralul românesc au fost afectate, din Mamaia până în Costinești și Vama Veche. Totuși, cele mai afectate zone au fost Corbu şi Vadu, localități din apropierea terenurilor agricole unde fermierii au început procesul de treierat. Astfel, din cauza curenților puternici de deasupra mării, buburuzele nu au mai putut să zboare, așa că au căzut direct pe plajă.

“Aş considera-o sanitarul grădinilor şi chiar a culturilor din câmp. Invazia este dată de numărul foarte mare de afide, ea vine în completare să mănânce afidele, deci de data asta buburuza este foarte benefică fiind un sanitar”, a comunicat Mircea Chipăilă, membru al Asociaţiei Agricultorilor Constanța pentru sursa citată.

Gărgărițele nu sunt periculoase

Specialiștii susțin că buburuzele nu sunt periculoase, în special pentru că nu ciupesc și nu sunt purtătoare de boli. Autoritățile nu pot interveni asupra fenomenului pentru că substanțele chimice de deratizare ar afecta sănătatea turiștilor.

Buburuzele sunt insecte fenomenale și pot ajunge la anumite performanțe mai mult decât surprinzătoare ținând cont de mărimea lor. Acestea pot zbura cu o viteză de 60 de km/h, pot ajunge la altitudini foarte mari, de peste 1.000 de metri și au capacitatea de a zbura timp de două ore, fără întrerupere.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.