Știri Agricole

Ce a scos la iveală Comisia Europeană despre litoralul românesc. S-a întâmplat, în sfârșit, după 10 ani

Ce a scos la iveală Comisia Europeană despre litoralul românesc. S-a întâmplat, în sfârșit, după 10 ani
Marea Neagra, Comisia Europeana

Raportul întocmit de Comisia Europeană cu privire la Marea Neagră a fost surprinzător pentru români. Se pare că apele Mării Negre sunt din ce în ce mai curate.

Condițiile de pe litoral, conform raportului, s-ar îmbunătăți din ce în ce mai mult. Raportul a fost elaborat de Agenția Europeană de Mediu, în urma recoltării probelor luate de direcțiile de sănătate publică.

Unul dintre scopurile întocmirii raportului era legat de bacteria E coli, asemenea și altor bacterii care pot ataca starea de sănătate a oamenilor care înoată în Marea Neagră.

Cele mai bune vești din ultimii 10 ani

Concluzia Comisiei Europene a fost că apa din Marea Neagră are o calitate foarte bună pentru îmbăiere, primind, de la nord la sud, calificativul excelent.

Specialiștii susțin că apele Mării Negre nu au mai fost atât de curate de zece ani. În 2007, de exemplu, puține dintre apele țării noastre îndeplineau condițiile de îmbăiere.

La începutul lunii mai al acestui an, directorul geoecomar Constanța, Dan Vasiliu, susținea că din punct de vedere fizicochimic s-a înregistrat o scădere a concentrației azotaților.

″În ultimii ani se manifestă o tendință evidentă de îmbunătățire a calității apelor marine în general și a apelor de îmbăiere în particular.

Această tendința de îmbunătățire s-a menținut practic din ultimii opt ani și sigur își menține ritmul în ultimii ani mai evident decât în perioada anterioară”, a declarat Dan Vasiliu.

Izolarea, un bun efect asupra faunei și florei din Marea Neagră

În plus, lunile în care românii au stat în case, au avut un efect foarte bun asupra florei și faunei, ajungând la cel mai bun nivel din ultimii 25 de ani.

Flora și fauna au început să-și revină în perioada în care traficul maritim nu a mai fost atât de intens. În această perioadă, aproape de mal, s-au putut vedea chiar și delfini.

„Noi, retrăgându-ne, am lăsat loc liber și altor specii să se bucure de mare. La Marea Neagră, acum, ecosistemele învie, reînvie, iar delfinii vin către mal să pescuiască.

Nu numai delfinii, toate animalele se bucură de retragerea noastră, de faptul că le lăsăm mai mult spațiu vital.

În definitiv, natura ne învață, ne-a dat o lovitură de copită, ne-a pus botniță și a zis: „Ușor, nu sunteți numai voi pe lumea asta”, a comunicat Adrian Bâlbă, manager Delfinariul Constanța.

Așadar, veștile Comisiei Europene au fost bune pentru apele Mării Negre, iar oamenii care au fost pe litoralul românesc în acest sezon s-au bucurat de cele mai curate ape din ultimii zece ani.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.