Mai mulți agenți economici din Buzău și Râmnicu Sărat au fost percheziționați de polițiștii specialiști în explozibili și substanțe periculoase ieri, 1 septembrie.
Aceste percheziții au la bază o cauză penală, legată de săvârşirea infracţiunii de trafic de substanţe periculoase, precum fosfura de aluminiu.
Ce au găsit oamenii de ordine la percheziție
Cercetările au dezvăluit deținerea a în jur de 20 de kilograme de fosfură de aluminiu, împrăștiate în peste 280 de recipiente. Substanțele periculose erau în posesia a doi bărbați în vârstă de 39, respectiv 45 de ani.
Se pare că cele două persoane implicate țineau cele 20 de kilograme de fosfură de aluminu la sediile punctelor de lucru pe care le administrau.
Ancheta demarată în cazul celor doi frați uciși la Iași a scos la iveală că această substanță periculoasă ar fi fost cauza deceselor, demarându-se o anchetă a polițiștilor pentru identificarea traficanților.
Cei doi copii de la Iași ar fi mâncat din struguri stropiți cu pesticide, chiar din curtea familiei. Totuși, medicii susțin că nu pesticidele cu care a fost stropită via au fost fatale pentru cei mici.
Mama celor doi frați ar fi folosit otravă pentru șobolani în cameră, iar vaporii inhalați de băieți au fost mortali pentru aceștia.
În schimb, în Timișoara, o mamă și cei doi copii ai ei și-au pierdut viața anul trecut, din cauza unei operațiuni de deratizare din bloc, pentru care s-a folosit un produs care conținea fosfură de aluminiu.
Ce este fosfura de aluminiu?
Acestă substanță extrem de periculoasă este, în prezent, una dintre cele mai răspândite cauze ale otrăvirii cu pesticide agricole. Fosfura de aluminiu (AIP) este un pesticid ieftin, folosit des în prelucrarea cerealelor.
Atunci când vine în contact cu umiditatea din aer sau cu acidul clorhidric din stomac, fosfura de aluminiu eliberează gazul de fosfură.
Otrăvirea cu pesticide este o problemă de sănătate publică întâlnită la nivel global, iar, în unele regiuni ale țărilor subdezvoltate pesticidele cauzează mai multe decese decât infecțiile.