Descoperă

Mărarul nu este doar un condiment nelipsit din bucătărie – cum se plantează și care sunt proprietățile vindecătoare ale plantei

Mărarul nu este doar un condiment nelipsit din bucătărie - cum se plantează și care sunt proprietățile vindecătoare ale plantei
Mărarul nu este doar un condiment nelipsit din bucătărie - cum se plantează și care sunt proprietățile vindecătoare ale plantei

Mărarul este o plantă anuală, originară din sud-vestului și centrul Asiei, cunoscută ca singura specie a genului Anethum. Mărarul este, cel mai des, utilizat în bucătărie, fiind un condiment nelipsit, însă această plantă are numeroase proprietăți care o fac extrem de benefică organismului uman.

Mărarul poate fi utilizat atât crud, cât și uscat, fiind un ingredient de bază pentru anumite tocănițe, salate, dar și pentru prepararea murăturilor. Se spune despre mărar că era considerat un simbol al norocului în Roma Antică, un semn de bogăție în Grecia, iar în Egipt era utilizat pentru a crește libidoul și pentru a îndepărta blestemele.

Cum se cultivă mărarul

Având o scurtă perioadă de vegetație, mărarul se poate recolta la 30 de zile după ce a fost semănat, putând ajunge la înălțimea de 150cm.

Deși nu suportă înghețul, mărarul rezistă destul de bine la temperaturi mai scăzute, neavând alte cerințe față de factorii de mediu. Poate germina la temperaturi minime de 2-3 grade Celsius, deși temperatura optimă este de 15-17 grade Celsius.

Deși preferă spațiile însorite, mărarul poate crește și la umbră. Solul optim este reavăn și bogat în humus. Mărarul se poate cultiva în câmp, solarii, răsadnițe sau tuneluri, prin semănare directă, pe un sol prelucrat înainte de acest pas deoarece semințele sunt foarte mici.

Acesta se poate semăna în perioada primăverii, la 25 cm între rânduri și 4-5 cm între plantele de pe rând, la o adâncime de 1,5 cm. În spațiile protejate, mărarul se poate cultiva și în perioada toamnei.

Lucrările de îngrijire constau în irigare, eliminarea buruienilor din jur, afânarea solului și protecția împotriva bolilor și dăunătorilor. Cea mai des întâlnită boală este făinarea sau ciupercile din genul Pythium, iar cel mai des întâlnit dăunător este ploșnița vărgată a umbeliferelor.

Se poate recolta în orice perioadă a anului.

Proprietățile mărarului

Mărarul conține multe vitamine și minerale, având efec antiseptic, digestiv și proprietăți carminative. În 100 de grame de mărar, regăsim:

  • 37,5% din DZR (doza zilnică recomandată) din folați (vitamina B11),
  • 14% din DZR din vitamina B6 (piridoxina),
  • 23% din DZR riboflavina (vitamina B2),
  • 140% din DZR din vitamina C,
  • 257% din DZR din vitamina A,
  • 21% din DZR calciu,
  • 82% din DZR fier,
  • 55% din DZR mangan.

Printre cele mai cunoscute proprietăți ale mărarului este conținutul mare de  uleiuri esențiale volatile, cum ar fi d-carvona, dillapiol, DHC, eugenol, limonen, terpinene și miristicin.

Consumul de mărar întărește sistemul imunitar datorită conținutului mare de vitamina C.

Încă din cele mai vechi timpuri, mărarul a fost utilizat pentru tratarea problemelor digestive, datorită proprietăților carminative.

Uleiul esențial eugenol ajută la scăderea nivelului glicemiei din sânge, reducând, astfel, riscul apariției diabetului zaharat.

Conținutul mare de minerale precum calciul, magneziul și fosforul face ca mărarul să fie eficient în susținerea sistemului osos.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă