Trucuri și sfaturi

Luna în care se scot bulbii de lalele din pământ pentru replantare. Sfaturi de întreținere și depozitare

Luna în care se scot bulbii de lalele din pământ pentru replantare. Sfaturi de întreținere și depozitare
Luna în care se scot bulbii de lalele din pământ pentru replantare. Sfaturi de întreținere și depozitare

Lalelele sunt unele dintre cele mai iubite flori. Varietatea de culori și de specii, mirosul și unicitatea petalelor sunt doar câțiva dintre factorii care favorizează plantarea acestora în curte.

Totuși, bulbii de lalele necesită întreținere atunci când sunt scoși din sol, cu scopul de a fi replantați. Această lucrare trebuie efectuată în perioada potrivită, tocmai în ideea de a avea lalele superbe și în sezonul următor.

Când se scot bulbii de lalele din sol

Bulbii de lalele trebuie scoși din sol, îngrijiți și depozitați corespunzător în timpul iernii. Apoi, aceștia pot fi replantați, având certitudinea că florile vor ieși din nou.

Deși lalelele înfloresc în perioada primăverii, bulbii acestora vor fi scoși mult mai târziu. După ce florile s-au ofilit, bulbii vor strânge multe substanțe nutritive. Tocmai acesta este motivul pentru care specialiștii recomandă ca, după ce florile s-au ofilit, tijele lalelelor să se taie.

Așadar, când florile sunt în perioada de repaus vegetativ, bulbii pot fi scoși. Cea mai potrivită lună în care puteți face această operațiune este luna iunie. Unii crescători vor face această operațiune chiar la finalul verii.

După ce au fost scoși cu grijă din pământ, bulbii trebuie igienizați înainte de a fi depozitați. După curățare, bulbii se țin în locuri uscate, bine aerisite și întunecate, de preferat în spații unde temperatura este de 18-22 de grade Celsius.

Luna în care se scot bulbii de lalele din pământ pentru replantare. Sfaturi de întreținere și depozitare

 

De-abia după două luni, bulbii se pot transfera în beciuri sau pivnițe, unde temperatura este mai scăzută, de aproximativ 9-10 grade Celsius, inclusiv pe perioada iernii.

Pe timpul depozitării, bulbii nu trebuie să fi expuși unui mediu umed. Așadar, este important să fie protejați de un strat de ziar care să-i protejeze de umiditatea care i-ar putea mucegăi.

De asemenea, pentru a-i proteja de frig, este important ca bulbii să fie acoperiți de frunze uscate. În plus, așa sunt protejați de rozătoare.

În lunile octombrie, noiembrie, bulbii se pot replanta, înainte de venirea frigului. Plantarea bulbilor se efectuează la o adâncime de 8-10 cm și la o distanță de 10-15 cm.

O scurtă istorie a lalelelor

Aceste flori au început să fie cultivate în secolul X, în Persia, însă creșterea lor a fost naturală. Istoria lalelelor este foarte complicată, fiind flori aduse în Europa de către Ogier Ghiselin de Busbecq. Acesta era un diplomat celebru care a servit trei generații de monarhi austrieci.

Ogier Ghiselin de Busbecq a adus lalelele în Europa în secolul XVI, în anul 1554.

În perioada 1634 și 1637, lalelele au fost folosite ca monedă de schimb în Olanda. Valoarea acestor flori era imensă, în special atunci când ne referim la florile cu o culoare spectaculoasă.

Autoritățile olandeze au fost nevoite să introducă reguli speciale legate de vânzarea bulbilor de lalele care ajunseseră să aibă un preț enorm. În 1637, atunci când prețul lalelelor a scăzut, în Olanda a urmat o criză economică de proporții uriașe.

 

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.