Știri Agricole

Adrian Oros anunță o rectificarea bugetară pentru subvenții: 8,1 miliarde de lei pentru fermieri

Adrian Oros anunță o rectificarea bugetară pentru subvenții: 8,1 miliarde de lei pentru fermieri
Adrian Oros anunță o rectificarea bugetară pentru subvenții: 8,1 miliarde de lei pentru fermieri

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă ținută azi, 27 iulie, solicitarea unei sume suplimentare de bani, cu ocazia rectificării bugetare.

Astfel, Ministrul Adrian Oros a comunicat suplimentarea subvențiilor agricole pentru fermieri cu suma de 4,6 miliarde credite de angajament și credite bugetare de 3,5 miliarde lei.

Ministrul Oros a cerut și reducerea accizei la motorină

În cadrul conferinței de presă, Adrian Oros a anunțat și solicitarea pentru reducerea accizei la motorină trimestrele II și III din 2021.

”La rectificarea bugetară, pentru că știu că o să mă întrebați, noi am cerut și am fundamentat și am trimis săptămâna trecută către Ministerul Finanțelor, sumele necesare pentru a fi suplimentate la rectificare. Atât credite de angajament cât și credite bugetare. Și aici am cerut atât pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), sectorul vegetal dar și sectorul zootehnic, pentru reducerea accizei la motorină trimestrele II și III din 2021, sume necesare pentru titlurile executorii în sarcina APIA, pentru că avem și acolo o sumă, scheme de ajutor de stat pentru menținerea și înființarea Registrelor Genealogice”, a comunicat Adrian Oros, conform agrointel.ro.

În plus, Ministrul a deschis discuția și despre programele aprobate pentru reproducția suinelor și incubație în sectorul avicol.

”Apoi pentru cele două programe de reproducție pentru suine și incubație și creștere în sectorul avicol”, a completat Ministrul.

Fermierii care încă nu și-au primit banii pentru despăgubirile de secetă din 2020 au primit o veste bună cu ocazia discuțiilor invocate de Ministru. Acesta a declarat că a solicitat și 1,8 miliarde (lei n.r) pentru plata depăgubirilor ”restante” din primăvara anului 2020.

Adrian Oros anunță o rectificarea bugetară pentru subvenții: 8,1 miliarde de lei pentru fermieri

 

”Am cerut de asemenea 1,8 miliarde și pentru plata pagubelor culturilor înființate în primăvara anului 2020 afectate de seceta pedologică. Precum și 32 de milioane pentru a suplimenta bugetul sistemului național antigrindină deoarece anul acesta activitatea acolo a fost și probabil va continua să fie mult mai intensă și este nevoie să suplimentăm atât pentru partea de investiții dar mai ales pentru funcționarea acestui sistem. În total, am cerut credite de angajament 4,6 miliarde și credite bugetare 3,5 miliarde lei. Sigur asta ar fi ceea ce ne-am dori dar nu știm care vor fi posibilitățile și care sunt sumele disponibile, cu siguranță că fiecare minister va cere pentru tot ceea ce consideră că este necesar. Dar noi am încercat să fundamentăm fiecare din această sumă și să explicăm care este noima pentru care cerem acești bani”, a declarat Adrian Oros.

Adrian Oros a discutat și despre nemulțumirile apicultorilor

Tot în cadrul conferinței de astăzi, 27 iulie, Adrian Oros a deschis subiectul apicultorilor români, nemulțumiți de puținul ajutor pe care îl primesc de la stat. Aceștia primesc un ajutor de minimis de 25 de lei pe familia de albine.

”O propunere de sprijin pentru sănătatea coloniilor de albine, o inițiativă a Ungariei pe care am semnat-o mai multe țări, care să ne acorde posibilitatea acordării unui sprijin pe numărul de colonii. Sigur că noi în ultimii ani am făcut acest lucru dând acest ajutor de minimis, dar crescătorii de albine din România, din Ungaria, din alte state ar dori să primească și o formă de subvenție europeană, la fel cum se primește pe alte specii. Este tot o inițiativă lansată la această reuniune”, a comunicat Adrian Oros, conform sursei citate.

Astfel, conform declarațiilor ministrului, apicultorii ar putea primi un alt ajutor financiar european pentru îmbunătățirea procesului de creștere a albinelor.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.