Trucuri și sfaturi

Legume care se cultivă iarna pentru mâncare delicioasă și sănătoasă. Cele mai rezistente zarzavaturi

Legume care se cultivă iarna pentru mâncare delicioasă și sănătoasă. Cele mai rezistente zarzavaturi
Legume care se cultivă iarna pentru mâncare delicioasă și sănătoasă. Cele mai rezistente zarzavaturi

Chiar dacă, de obicei, pe parcursul toamnei, majoritatea legumelor se pregătesc pentru congelator sau sub formă de conserve pentru anotimpul rece, nimic nu se compară cu gustul legumelor proaspete.

Legume proaspete pe parcursul anotimpului rece

Există mai multe astfel de legume care se pot cultiva pe parcursul iernii, rezistând la vremea rece, unele dintre ele chiar la temperaturi de până la -15 grade Celsius, sau chiar -20 de grade. Astfel, vitaminele și nutrienții legumelor pot fi asimilați cu produse din grădina proprie.

Care sunt legumele care se pot cultiva iarna

Mazărea se poate semăna pentru a fi recoltată la sfârșitul iernii. Semințele trebuie introduse la doi centimetri sub pământ și ajutată de bețișoare subțiri de lemn pe care să crească, sau sfoară pe care să se înfășoare.

Deși este costisitor, sparanghelul se plantează foarte ușor și rezistă la temperaturi scăzute, neavând nevoie de condiții speciale. Singura necesitate impusă de sparanghel este umbra și nevoia de hidratare, așa că pământul trebuie să fie umed până când ies vârfurile rădăcinilor. De asemenea, este foarte important ca semințele să fie proaspete, nu vechi sau uscate.

Ceapa și arpagicul pot fi plantate în timpul iernii, dar doar pentru că au un proces lung de creștere, însemnând că vor fi recoltate următoarea vară. Totuși, ceapa verde poate fi crescută chiar și în ghiveci. Semințele trebuie plantate cu grijă și udate o dată pe săptămână. Pentru a păstra gustul dulceag al cepei, nu este indicat ca bulbul să fie scos din pământ, înaintea de dezvoltarea completă.

Spanacul perpetuu poate fi cultivat la finalul toamnei și poate rodi toată iarna. Acesta va crește atunci când este tăiat, motiv pentru care este foarte important ca semințele să fie îndepărtate la momentul potrivit. Pe același principiu funcționează și salata verde de iarnă.

Fasolea mare poate fi plantată cu o lună înaintea de finalul iernii, fiind considerată unul dintre cele mai bune soiuri de fasole. Astfel, la începutul primăverii, fasolea poate fi deja folosită.

Anumite soiuri de morcovi pot fi plantate fără probleme în solar pe parcursul iernii. Semințele pot fi cultivate chiar și în luna noiembrie.

Usturoiul, asemenea cepei, are un proces mai lung de creștere și poate fi cultivat din timpul iernii, pentru vara următoare.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.