Descoperă

Lăsata secului 2021. Zilele cu dezlegare la carne, brânză și pește

Lăsata secului 2021. Zilele cu dezlegare la carne, brânză și pește
Lăsata secului 2021. Zilele cu dezlegare la carne, brânză și pește

Paștele ordotox va fi, anul acesta, pe data de 2 mai, iar cel catolic pe data de 4 aprilie. Postul Paștelui este cel mai lung, dar și cel mai important post al creștinilor ortodocși și durează 40 de zile. Lăsata secului este o zi care indică faptul că urmează să înceapă postul, anunțându-se alimentele care nu se vor mai putea consuma, începând cu acea dată. Postul Paștelui va începe în data de 15 martie și se va termina pe 1 mai.

Conform religiei ortodoxe, perioada postului Paștelui nu este importantă doar ca alimentație, ci și ca stare de spirit. Credincioșii trebuie să aibă o mare grijă spirituală, să fie smeriți, să facă mult bine și să se abțină de la petreceri. În această perioadă, nunțile sunt interzise.

Lăsata secului 2021

Pe data de 7 martie 2021, cu o săptămână înainte de începerea postului mare, este lăsata secului de carne. Astfel, creștinii nu cor mai consuma carne în perioada postului, decât în zilele cu dezlegare. În această perioadă, până în data de 14 martie, atunci când este lăsata secului de brânză, creștinii mai pot consuma lactate. Apoi, începând cu data de 15 martie, oamenii care țin post nu mai consumă carne, brânză, ouă, lapte și pește.

Zile cu dezlegare

Deși postul Paștelui este unul lung și poate pune la încercare credincioșii, există câteva zile cu dezlegare în care se pot consuma alimentele, de altfel, interzise. Acestea sunt:

 • 10 martie 2021 – dezlegare la brânză, lapte, ouă și pește de Sfântul Mucenic Codrat; Sfântul Mucenic Ciprian; Sfântul Mucenic Dionisie
 • 25 martie 2021 – dezlegare la pește de Praznicul Bunei Vestiri și Duminica Floriilor

Zile libere în perioada Paștelui

În 2021, perioada Paștelui coincide ca dată cu perioada de 1 Mai, atunci când se sărbătorește Ziua Muncii. Astfel, românii vor avea mai puține zile libere la dispoziție. Românii vor avea liber pe data de 30 aprilie, adică în Vinerea Mare, și a doua zi de Paște, adică pe 3 mai. Ziua de 1 mai cade într-o sâmbătă, iar Paștele este a doua zi, Duminică.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  1 Comment

  1. MULTUMIM FRUMOS!DOAMNE AJUTA!

  Comments are closed.

  More in Descoperă