Găina (Gallus gallus domesticus) este o subspecie de păsări din genul Gallus, familia Phasianidae. Găinile sunt păsările domesticite, extrem de des regăsite în gospodăriile din România. În funcție de criteriul de producție, rasele de găini sunt împărțite în trei categorii: rasele ușoare, crescute pentru producția de ouă, rasele intermediare și rasele grele, crescute pentru producția de carne.
Rase găini ușoare
Rasele de găini ușoare reprezintă găinile cu greutate corporală mică, având ca și criteriu principal de producție ouăle. Greutatea lor se încadrează între 1,8 și 2 Kg.
Rasa Leghorn
Găinile acestei rase sunt originare din Italia, însă, în timp, rasa a fost încrucișată de americani, cu rasele Minorca, Sapaniola pentru a crește atât nivelul producției de ouă, cât și a greutății. După încrucișările reușite din America, găinile au fost readuse în Europa, continuând procesul de ameliorare. Astfel, rasa Leghorn se regăsește sub mai multe denumiri, în funcție de țara care a încrucișat-o: Leghorn olandez, german, danez, italian, american.
Deși, în România, cea mai cunoscută culoare a rasei aste albul, găinile Leghorn se regăsesc în mai multe culori, printre care neagră, potârnichie, galbenă, brună etc.. Femelele albe ale rasei produc cele mai multe ouă, aproximativ 220-230 bucăți în medie pe an. În plus, această rasă este folosită pentru obținerea de hibrizi, cu o greutate mai scăzută, însă aceeași capacitate de ouare. Astfel, numele hibridului românesc al rasei este ALBO, având o greutate cuprinsă între 1,5-1,7 Kg/cap, cu o producție de 220-260 de ouă pe an.
Rase găini intermediare
Aceste rase de găini sunt crescute atât pentru ouă, cât și pentru carne, reprezentând cele mai des întâlnite specii din România. În medie, greutatea unei găini este de 3,5 Kg, iar a unui cocoș de 4,5 Kg.
Rasa Rhode-Island
Această rasă își are originea în America de Nord și a fost adusă pe continentul european acum un secol. În România, rasa a fost adusă din Olanda, în anii 1950. Găinile acestei rase se regăsesc în culoarea albă și roșie, însă, în România, găinile roșii Rhode-Island sunt extrem de des întâlnite în curțile gospodăriilor. Astfel, femelele ating greutatea de 2,8-3 Kg/cap, iar masculii 3,6-4 Kg/cap. Producția de ouă este, în medie, de 210 bucăți pe an.
Rasa Sussex
Fiind originară din Anglia, rasa Sussex este extrem de des întâlnită în România, în special în culoarea albă. Găinile din această rasă au un aspect plăcut al penajului, prezentând un inel negreu de pene în jurul gâtului. Astfel, aceste găini se regăsesc des în curțile oamenilor. Femelele adulte ajung la o greutate cuprinsă între 2,8-3 Kg/cap, iar cocoșii la 3,8-4,4 Kg/cap. În ceea ce privește producția de ouă, aceasta este, în medie, de 200 de bucăți pe an. Unul dintre motivele popularității acestei rase în România, este legat de productivitatea crescută de ouă în perioada sezonului rece.
Rasa Plymouth-Rock
Originară din America de Nord, varietățile de culoare ale acestei rase sunt: porumbacă, albă, albastră, cărămizie, potârnichie, herminată. O găină adultă poate ajunge la o greutate cuprinsă între 2,5-3 Kg/cap, iar un cocoș la 3,7-4 Kg/cap. Una dintre caracteisticile speciale ale acestei rase este rezistența la boli, iar producția de ouă este, în medie, de 200 de bucăți pe an.
Rasa de găini Gât-golaș de Transilvania
Rasa de găini este originară din Transilvania, iar numele este dat atât de lipsa penelor din jurul gâtului, cât și de locul obținerii rasei. Astfel, găinile Găt-golaș au mare răspândire în România, în special în Translivania, însă se găsesc și în Basarabia și Ucraina. Găinile se regăsesc în colorit alb, negru și porumbac.
Găinile Gât-golaș sunt rezistente, zdravene și vioaie în temperament, având o greutate de 2,2-2,5 Kg/cap în cazul femelelor și de 2,7-3 Kg/cap în cazul cocoșilor. Producția de ouă este, în medie, de 120-170 de bucăți pe an. Găinile produc ouă și în perioada sezonului rece, sunt cloști bune, iar puii cresc repede, un aspect pozitiv pentru crescătorii de găini de carne.
Rase găini grele
Rasa Brahma
Deși aceste rase de găini sunt crescute, în România, doar de pasionații de păsări, greutatea corporală a acestora ajungând, în cazul femelelor între 3,5-4,0Kg, iar a cocoșilor între 4,5-5,5 Kg/cap, ele nu reprezintă interes pentru producători din cauza creșterii tardive. În plus, această rasă se adaptează cu greu climatelor noi, fiind foarte sensibile. Acești factori sunt valabili și pentru alte rase de găini grele, asemenea Cochinchina, Faverola, Dorking etc..
Rase găini decorative
Crescătorii pasionați de păsări sunt cei care ar putea avea în colecție găinile decorative ale căror scop este să atragă privirile datorită penajului și mărimii. Printre aceste rase, regăsim: găinile pitice, rasa Moțată, rasa Paduană, rasa Frizata Japoneză, rasa Japoneza ‘de mătase’, rasa Phoenix, rasa Pitică de portelan, rasa Olandeză, rasa Houdan.