Descoperă

Lăptișor de matcă. Care sunt beneficiile și cum se administrează

Lăptișor de matcă. Care sunt beneficiile și cum se administrează
Lăptișor de matcă. Care sunt beneficiile și cum se administrează

Lăptișorul de matcă este un hiperaliment care are multe beneficii pentru organismul uman. Fiind considerat o minune a naturii, lăptișorul de matcă poate prelungi durata vieții umane. Proprietățile sale tonice extraordinare ajută la întărirea sistemului imunitar, cresc rezistența la efortul fizic, dar și intelectual. În plus, lăptițorul de matcă este un aliat al frumuseții, fiind considerat un elixir al tinereții.

Ce este lăptișorul de matcă

Lăptișorul de matcă este o substanță secretată de albinele tinere lucrătoare cu ajutoul glandelor hipofaringiene. Denumit și “laptele albinelor”, lăptișorul de matcă are textura vâscoasă, de culoare alb-gălbuie și aspect perlat. Inițial, lăptișorul de matcă are rolul de a hrăni regina stupului, încă de când aceasta este în stadiul de larvă, continuând pe tot parcursul vieții.

Unul dintre lucrurile interesante legate de lăptișorul de matcă este faptul că oamenii de știință încă nu au descoperit toți nutrienții pe care îi conține. Tocmai de aceea, este considerat un aliment minune, fiind singura sursă de acid 10 HDA de pe Pământ. Acidul 10 HDA este un ingredient activ care are proprietăți antifungice, antivirale și antibacteriene puternice.

De asemenea, lăptișorul de matcă este bogat în vitaminele A, D, C, E si K, toate vitaminele din complexul B, dar și antioxidanti și 17 aminoacizi. Dintre aceștia, 8 acizi sunt esențiali, iar organismul uman nu îi poate produce. În plus, lăptițorul de matcă mai conține potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu și fosfor, dar și proteine, lipide, glucide, grăsimi și enzime.

Beneficiile lăptișorului de matcă

Lăptișorul de matcă are numeroase benefici pentru organismul uman, datorită multitudinii de vitamine și nutrienți:

Antiinflamator puternic

Demonstrat științific de către Institutul Național de Sănătate SUA, lăptișorul de matcă diminuează inflamațiile și stresul oxidativ. Acesta are puterea de a reduce semnificativ substanțele chimice pro-inflamatorii secretate de celulele sistemului imunitar.

Proprietăți antibacteriene

Proprietățile antibacteriene ale lăptișorului de matcă au abilitatea de a grăbi vindecările rănilor, crescând migrația fibroblastelor, adică a celulor producătoare de colagen. Datorită efectelor antioxidante, “laptele albinelor” protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete și ameliorează afecțiunile inflamatorii la nivelul pielii.

Susține activitatea cerebrală

Lăptișorul de matcă asigură protecția țesutului nervos, îmbunătățind memoria și luptând contra riscului apariției bolii Alzheimer. În plus, lăptișorul de matcă reduce tensiunea arterială, datorită proteinelor, relaxând celulele musculare netede de la nivelul venelor și arterelor.

Utilizarea în industria cosmetică

apiterapeut

Lăptișorul de matcă este considerat un elixir al frumuseții, având abilitatea de a prelungi durata vieții umane. Dovada este faptul că regina stupului trăiește 5-6 ani, pe când trântorii și albinele muncitoare trăiesc între 30 și 45 de zile.

Ajută la îmbunătățirea fertilității

Consumul lăptișorului de matcă îmbunătățește fertilitatea, atât la femei, cât și la bărbați, crescând libidoul. Acesta reglează dezechilibrele hormonale, ameliorând simptomele menopauzei și diminuând simptomele sindromului premenstrual.

Crește nivelul colesterolului bun

Laptele albinelor ajută la creșterea nivelului de colesterol bun, astfel scăzând nivelul de colester rău care afectează ficatul. În plus, crește puterea de absorbție a calciului în organism.

Administrarea lăptișorului de matcă

Pentru a avea efecte cât mai benefice, se recomandă consumul lăptișorului de matcă în cure, timp de 6 săptămâni. În stare pură, acesta se consumă dimineața, cu jumătate de oră înainte de masă, pus sub limbă până la dizolvare. Adulților li se recomandă 1-2 gr/zi, iar copiilor 0,5-1 gr/zi. Dacă este omogenizat în miere 2%, atunci se recomandă în cantități de 1-2 linguri/zi atât la adulț, cât și la copii. Specialiștii recomandă consumul lăptișorului de matcă 100% pur.

Contraindicații

În cazul predispoziției la alergii, se recomandă părerea unui apiterapeut înainte de consum. De asemenea, nu se recomandă persoanelor care suferă de astm. Lăptișorul de matcă trebuie introdus în organism treptat și sub supravegherea unui apiterapeut.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă