Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini și se sărbătorește, în fiecare an, la 40 de zile după Paște. Astfel, sărbătoarea nu are dată fixă, însă cade întotdeauna într-o zi de joi. În 2022, Înălțarea Domnului va fi prăznuită pe data de 2 iunie, fiind o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.
Înălțarea Domnului 2022 – Semnificația sărbătorii
În fiecare an, creștinii sărbătoresc Înălțarea Domnului, la 40 de zile după Paște. În această zi, Iisus, în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii Săi, S-a ridicat la cer, să stea la dreapta Tatălui, conform Sfintei Scripturi.
Această zi are dublă semnificație, fiind și Ziua Eroilor. În spirit de recunoștință pentru eroii României care s-au sacrificat pentru țară și credință, la biserici se efectuează slujbe speciale și se trag clopotele. Astfel, în fiecare biserică, mânăstire și catedrală, se pomenesc eroii neamului românesc.
Când se vopsesc ouălele roșii de Înălțare
Conform tradiției, în ziua de Înălțarea se vopsesc ouă roșii, așa cum, în Joia Mare, se vopsesc ouă pentru Paște. Ouăle se duc la biserică pentru a fi sfințite de preot, iar apoi se dau de pomană celor nevoiași. De asemenea, în această zi se mai împart pâini, colaci, pască și cozonaci.
Tradiții de Înălțarea Domnului
Fiind o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, în această zi nu se spală haine, nu se coase și nu se muncește câmpul. Ziua este dedicată rugăciunii, așa că nu se fac treburi în gospodărie.
De asemenea, tradiția populară ne învață că, în această zi, nu este deloc bine să vorbești pe cineva de rău, să folosești cuvinte jignitoare sau să te cerți.
Un obicei străvechi spune că, de Înălțarea Domnului, oamenii împărțeau ceapă verde și rachiu, pentru ca sufletul celor pierduți să ajungă în Rai. De asemenea, pentru a fi feriți de ghinioane și spiritele rele, oamenii își puneau frunze de leuștean la brâu.
Ce rugăciune se spune de Înălțarea Domnului
„Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică!
Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre!
Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii.
Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie.
Amin!”.