Descoperă

În doar 80 de ani nu vom mai avea 4 anotimpuri. Oamenii de știință avertizează că vara va dura 6 luni

În doar 80 de ani nu vom mai avea 4 anotimpuri. Oamenii de știință avertizează că vara va dura 6 luni
În doar 80 de ani nu vom mai avea 4 anotimpuri. Oamenii de știință avertizează că vara va dura 6 luni

Un nou studiu anunță unele dintre consecințele dramatice pe care planeta le va suporta din cauza încălzirii globale. Astfel, în anul 2100, la doar 80 de ani distanță de prezent, oamenii vor experimenta pierderea celor patru anotimpuri și vară timp de jumătate din an.

Iarna va putea dura doar 2 luni din an

Oamenii de știință susțin că în anul 2100 schimbările climative vor afecta complet desfășurarea anotimpurilor. Astfel, vara va dura șase luni în emisfera nordică, iar iarna doar două luni, susține Live Science. Cercetătorii au anunțat că aceste schimbări vor afecta modul de trai al omenirii, începând cu schimbări în decursul agriculturii, al comportamentului animalelor, dar și apariția constantă a secetei, incendiilor, furtunilor și a altor fenomene periculoase.

„Cel mai probabil, tânțarii tropicali purtători de virusuri vor călători către nord și vor provoca focare în timpul verilor caniculare și lungi”, anunță cercetătorii unui studiu publicat în jurnalul Geophysical Research Letters.

Cercetătorii au comparat temperaturile zilnice din anul 1952 până în 2011 în emisfera nordică. Datele au arătat că vara, în medie, s-a prelungit de la 78 la 95 de zile între 1952 și 2011, iar iarna a scăzut de la 76 la 73 de zile. Astfel, anotimpurile primăvara și toamna au fost din ce în ce mai scurte, cu o diminuare a primăverii de la 124 la 115 zile și a toamnei de la 87 la 82 de zile. În plus, atât verile, cât și iernile au fost din ce în ce mai călduroase.

Oamenii de știință presupun că dacă acest ritm va continua, atunci primăvara și vara vor începe cu o lună mai devreme în timp ce toamna și iarna se vor desfășura cu două săptămâni mai târziu.

Alte consecințe ale încălzirii globale

Topirea ghețarilor

Din cauza încălzirii globale, ghețarii se vor topi, iar nivelul mărilor și oceanelor va crește. Acesta va fi motivul pentru apariția inundațiilor și a erodării zonelor de coastă și a zonelor mai joase.

Fenomene meteorologice extreme

Din cauza apriției frecvente a ploilor torențiale și a altor fenomene meteorologice extreme, calitatea apei va fi din ce în ce mai scăzută, în special din cauza inundațiilor.

Riscuri la care sunt supuși europenii

Valurile de căldură care provoacă secetă și incendii din ce în ce mai des sunt, în special, periculoase pentru Europa Centrală și de Sud. Zona Mediteraneeană devine din ce în ce mai vulnerabilă în fața incendiilor și a secetei din cauza faptului că este din ce în ce mai aridă. În Nordul continentului, inundațiile vor fi mai dese în perioada iernii. Orașele mari vor fi afectate de valuri de căldură și de inundații.

Agricultura, silvicultura, energia și turismul sunt domeniile cel mai grav afectate, depinzând de condițiile meteorologice. O multitudine de plante și animale ajung pe cale de dispariție, existând specii terestre, de apă dulce și marine care deja au migrat în căutare de medii mai potrivite.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă