Plantele naturale pe care le regăsim atât de des în jurul nostru au mai multe proprietăți benefice. Odată cu modernizarea sistemului medical și a dezvoltării medicamentelor sintetice, oamenii au uitat remediile naturale pe care le-au folosit strămoșii lor timp de sute de ani. Infecțiile ușoare pot fi tratate cu anumite plante naturale, însă, dacă situația este gravă, atunci vizita la medic este recomandată.
Cifrele arată că peste 25.000 de persoane își pierd viața anual în Uniunea Europeană din cauza abuzului de antibiotice. Acestea sunt câteva exemple de plante cu efect de antibiotic care pot ajuta în cazul condițiilor ușoare:
Usturoiul
Fiind utilizat de mii de ani ca antibiotic natural și imunostimulator, usturoiul poate trata mai multe afecțiuni. Ingredientul activ al usturoiului, alicina, are abilitatea de a distruge o varietate mare de virusuri, ciuperci și bacterii. Astfel, usturoiul poate trata stafilococul auriu, helicobacter pylori, răcelile ușoare sau otite.
Are proprietăți antivirale, antibiotice, antifungice și antimicrobiene și poate lupta împotriva bacteriilor, fiind foarte bogat în antioxidanți. Susține imunitatea organismului și elimină efectele negative ale radicalilor liberi.
Rădăcina de hrean
Deși rădăcina de hrean nu este atât de des folosită așa cum este cea de pătrunjel, proprietățile sale sunt antibiotice, antiinflamatoare, dar și afrodisiace. Fiind folosită pentru o stimula pofta de mâncare, rădăcina de hrean conține cantitați mari de vitamina C, dar și minerale, precum fier, potasiu, calciu și magneziu.
Oțetul de cidru de mere
Oțetul de mere conține minerale și oligoelemente vitale precum potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor, sodiu, cupru, fier, siliciu și fluor. Pentru un efect mai bun, oțetul de mere trebuie, mai întâi, preparat prin fermentarea sucului de mere. Apoi, oțetul trebuie fermentat din nou. Specialiștii recomandă utilizarea produselor care au PH-ul de 5 – 7.
Astfel, un preparat care conține un procent de 5% de oțet de mere poate elimina până la 99% din bacterii, 82% din mucegaiuri și 80% de virusuri.
Turmericul
Turmericul este un aliat puternic, cu proprietăți antifungice, în special împotriva ciupercilor de tip Candida. În plus, are proprietăți antioxidante datorită conținutului de curcumină. Această substanță este cea care oferă culoarea galbenă a turmericului. Turmericul stimuleaza enzimele care combat radicalii liberi, responsabili pentru deteriorarea celulelor și a ADN-ului.
Echinaceea
Deși este o plantă medicament folosită pentru întărirea sistemului imuntar de sute de ani, în România, echinaceea de-abia începe să fie utilizată. Aeastă plantă are puterea de a distruge bacterii puternice, asemenea stafilococului auriu și poate fi folosită ca remediu natural împotriva răcelilor ușoare.
Echinaceea are proprietăți antioxidante puternice, iar stimularea imunității este datorată polizaharidelor, alkylamidelor și acidului cichoric. Are acțiune imunostimulatoare, efecte antiseptice și depurative, fiind antifebrilă, antivirală și antibacteriană.