Așa cum știm de la o vârstă fragedă, consumul zilnic de fructe este foarte important pentru sănătatea organismului uman. Fructele ne oferă doza zilnică de vitamine, antioxidanți, minerale, enzime și fibre, fiind, în același timp, delicioase.
Cum trebuie consumate fructele
Totuși, există câteva reguli de care trebuie să ținem cont pentru a ne asigura că fructele vor acționa optim în alimentația noastră. Unul dintre cele mai valoroase sfaturi este să consumăm cât mai des fructe proaspete, însemnând să alegem, pe cât posibil, fructele de sezon.
Cele mai sănătoase fructe sunt: fructele de pădure, merele, perele, căpșunile, caisele, piersicile, strugurii, citricele, prunele și cireșele. Pentru a vă asigura că păstrați nutrienții acestora, ar fi indicat ca fructele să fie consumate mai rar sub formă de suc. De asemenea, este indicat să nu consumați fructe care au fost transportate pe distanțe mari pentru că, fie sunt tratate cu pesticide pentru a-și păstra aspectul, fie nu sunt destul de coapte.
Cea mai problematică perioadă pentru consumul fructelor este, bineînțeles, iarna, atunci când nu putem alege produse locale despre care știm că nu conțin substanțe chimice. Totuși, există variante sănătoase și pentru această perioadă.
Specialiștii recomandă să consumăm în jur de două fructe zilnic. O cantitate mai mare ar putea fi problematică din cauza cantității de fructoză, mai ales pentru persoanele care suferă de diabet. În cazul acestor persoane, fructele alese trebuie să conțină o cantitate redusă de zahăr, asemenea fructelor de pădure, merelor și citricelor, păstrând o distanță de cel puțin două ore după masa principală.
De asemenea, este important ca persoanele care suferă de afecțiuni gastrice să consume fructele coapte sau compoturi de fructe fără zahăr.
În timpul dietelor, fructele se consumă înainte de masă pentru a acorda senzația de sațietate. Bineînțeles, și în acest caz se consumă fructele cu un conținut redus de zahăr. De obicei, cele mai puțin recomandate fructe în diete sunt cele tropicale, asemenea bananelor, papaya sau mango.
Când trebuie consumate fructele
Conform specialiștilor, fructele sunt considerate cele mai sănătoase gustări. Acestea se pot consuma fie cu jumătate de oră înainte de masă, fie între mesele principale, la distanță de două ore. Așadar, un fruct în jurul orei 11:00 poate fi considerat gustarea optimă pentru a oferi atât o senzație de sațietate, cât și un conținut valoros de vitamine și antioxidanți, atât de importanți pentru nivelul de energie de peste zi.
Din cauza faptului că fructele se digeră mai greu, următoarea masă, după cea de fructe, trebuie să fie la distanță de cel puțin jumătate de oră. În acest fel, puteți evita senzația de balonare sau disconfortul abdominal.
De obicei, nu se recomandă consumul de fructe seara, din cauza faptului că, în acest moment al zilei, metabolismul încetinește, iar zahărul din fructe, transformat, de obicei, în energie, se transformă în țesut adipos.
Consumul de fructe se recomandă și persoanelor care fac sport, fie înainte, fie după antrenament, însă la interval de cel puțin o oră. Astfel, fructele ajută la refacerea musculaturii, dar și în menținerea nivelului de energie.