O curte, fie mică, fie mare, este o binecuvântare pentru toată lumea. Chiar dacă pare greu de amenajat, specialiștii ne încurajează să ne facem un plan înainte de a ne apuca de un astfel de proiect care să includă atât stilul pe care ni-l dorim, cât și un buget aproximativ.
Cele mai cunoscute stiluri ale curților
Stilul englezesc
Curțile englezești sunt foarte boeme, fiind decorate cu multe plante, printre care flori colorate și mulți arbuști. Deși n-ar părea că este bine organizată, o grădină în stil englezesc impresionează tocmai prin sălbăticia plantelor care sunt, de fapt, aranjate cu mult bun gust.
Cele mai des întâlnite elemente sunt gardurile vii, aleile pietruite, trandafirii și straturile de flori, dar și statui și decorațiuni, așezate în contrast cu elemente de lemn natural și fier forjat.
Stilul franțuzesc
Asemenea grădinilor de la Versailles, în grădinile franțuzești predomină rondurile de vegetație, aleile șerpuite și fântânile arteziene. Plantele sunt așezate într-un mod cât mai simetric, fie în spirală, fie într-o formă geometrică bine determinată sau linii drepte.
Stilul modern
Nuanțele neutre, decorațiunile practice și garduri simple sunt elementele care integrează o curte în stilul modern. Lemnul este des combinat cu materiale contrastante, asemenea metalului sau a sticlei, folosind un minim de vegetație.
Stilul clasic
O curte cu cât mai multă vegetație, fără o ordine anume care dă un aer de comod, de magia un căsuțe în pădure, asta ar presupune un stil clasic. Elementele de modern lipsesc, materialul predominant este lemnul, iar curtea este plină de mici amintiri primite de la bunici, asemenea unei roabe transformate în suport de flori.
Idei practice de amenajare a unei curți
Idei pentru curțile mici
O curte mică nu este, neapărat, un aspect negativ. Pe lângă faptul că nu presupune un buget mare pentru amenajare, necesită și mai puțin timp de îngrijire. În funcție de nevoile familiei, o curte mică poate fi și spațiu de relaxare și loc de joacă pentru copii.
Pentru a profita la maxim de spațiu, recomandăm să puneți lucurile pe verticală și să delimitați fiecare spațiu cât mai bine. Spre exemplu, nu puneți ghivece cu plante pe jos, ci folosiți agățătoare pentru a le suspenda. Folosiți mai multe culori și păstrați simetria pentru a da senzația de un spațiu mai mare.
Idei pentru curțile mari
Dacă dețineți o curte mare, vă puteți bucura de spațiu, având grijă ca lucrurile să nu arate haotic și greu de întreținut, prin delimitarea strictă a fiecărei zone. Spre exemplu, masa și scaunele trebuie să fie într-o zonă umbrită, eventual mai aproape de intrarea în casă.
De asemenea, puteți delimita spațiul de joacă al copiilor, asemenea unui loc de odihnă, cum ar fi un balansoar, hamac sau chiar un foișor. Dacă dispuneți de copaci mari, puteți chiar să construiți o casă în copac pentru cei mici. De asemenea, piscina trebuie delimitată, neavând mulți copaci care s-o umple de frunze în jur.
Amenajarea aleilor cu piatră
Una dintre cele mai elegante metode de a amenaja aleile este piatra. În afara faptului că are texturi și culori diferite, piatra are multe avantaje, integrându-se perfect cu alte elemente naturale precum lemnul și plantele. Astfel, veți avea alei care vor reprezenta și ele un punct de interes al curții.
Alege mobilierul de grădină în funcție de mărimea și stilul curții
Mobilierul de grădină este un aspect foarte important care poate strica tot designul atunci când nu este ales în conformitate cu stilul curții. Așadar, dacă ați ales stilul clasic, alegeți un mobilier din lemn. Dacă ați mers pe modern, atunci puteți să vă jucați cu materialele și să alegeți, spre exemplu, o combinație dintre fier și sticlă.
Folosiți accesorii de grădină
Accesoriile de grădină întregesc amenajarea unui spațiu, fiind detaliile care fac diferența într-o curte.