Știri Agricole

Grâul hibrid rezistent la secetă. Ce este și care e țara care l-a aprobat pentru prima dată

Grâul hibrid rezistent la secetă. Ce este și care e țara care l-a aprobat pentru prima dată
hibrid grau

Grâul are o istorie lungă, de peste 9000 de ani. Acesta a fost cultivat pentru prima dată în sud-vestul Asiei.

Grâul Einkorn – strămoșul speciilor actuale

Specialiștii au ajuns la conluzia că grâul are o genetică anevoioasă, fiind capabil de poliploidie. Asta presupune că noile soiuri de grâu pot avea mai multe seturi de cromozomi decât soiul original.

Genomul și numărul de cromozomi sunt factorii care fac diferențele dintre speciile de grâu. În timp, speciile au fost hibrizate, începând cu strămoșul Einkorn, ajungând la Triticum speltoides, la Emmer și Durum.

Argentina este prima țară din lume care a aprobat grâul hibrid, rezistent la secetă

Modificările genetice ale grâului nu au încetat nici în prezent, în special din cauza secetei care, în ultimii ani, a afectat major sectorul agriculturii. Guvernul de la Buenos Aires a anunțat că numele noului grâu este HB4 și că este rezistent la secetă.

Specia de grâu a fost dezvoltată de firma de biotehnologie Bioceres SA. Pentru moment, firma așteaptă ca noul grâu HB4 să primească autorizația de export către Brazilia pentru a începe promovarea acestuia. Brazilia este, momentan, cel mai mare importator de grâu argentinian.

„Astăzi Argentina este lider în domeniul transformării tehnologie la nivel internațional”, susține directorul general de la Bioceres, Federico Trucco, în timpul unui comunicat de presă, împreună cu Ministerul Științei și Tehnologiei din Argentina.

Deși există deja culturi care au fost modificate genetic, asemenea porumbului sau boabelor de soia, grâul a ridicat multe semne de întrebare. Au existat voci care și-au susținut îngrijorarea legată de producția comercială, mai ales că acest tip de grâu este destinat consumului uman.

“Tehnologia HB4 oferă semințe care sunt mai rezistente la secetă, diminuând pierderile de producție și oferind o mai mare predictibilitate cu privire la randamente”, a comunicat Ministerul Științei și Tehnologiei din Argentina.

Culturile modificate genetic prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește rezistanța la dăunători, cu randamente mult mai bune.

“Am solicitat guvernului să ne ofere informații suplimentare pentru că nicio țară nu permite importul de grâu modificat genetic”, a specificat Gustavo Idigoras, președintele CIARA CEC.

Din cele patru OMG-uri autorizate anul trecut, în Europa, pentru cultivare, doar unul este cultivat și în ziua de azi. Acest fapt este cauzat de diferențele dintre părerile legate de culturile modificate genetic la nivel european.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    1 Comment

    1. MULTUMESC FRUMOS!

    Comments are closed.