Rusia a reușit, într-un an dificil pentru agricultură, să ajungă în pole position în legătură cu exporturile la nivel mondial. Deși piața cerealelor se confruntă cu o situație dificilă, grâul rusesc este din ce în ce mai apreciat.
În urmă cu 20 de ani, Rusia era un stat care depindea aproape în totalitate de importurile de grâu. În prezent, Rusia deține o cincime din exporturile internaționale, câștigând rapid teren în fața altor state producătoare.
Grâul rusesc a ajuns să fie exportat în multe state noi. Spre exemplu, licitațiile egiptene au fost câștigate în proporție de 80% de statul rus. Rusia a început să exporte în 2020 și către Arabia Saudită.
„Rusia a investit puternic pentru a-şi creşte cota de piaţă şi acesta continuă să crească”, susține James Bolesworth, director la firma britanică de consultanţă CRM AgriCommodities, conform Agerpres.
Algeria este un stat care a impus condiții foarte severe când a venit vorba despre calitatea grâului, iar Rusia a trecut testul. Deși Arabia Saudită și Algeria au refuzat grâul rusesc în anii precedenți, îmbunătățirea calității nu a fost trecută cu vederea.
„Se poate vedea o creştere uluitoare atât în ceea ce priveşte producţia cât şi exporturile Rusiei”, mai comunică James Bolesworth.
Peste o sută de state cumpără grâu din Rusia
Rusia a îmbunătățit calitatea cerealelor, iar statele interesate de importuri au observat lucrul acesta. Arabia Saudită, Algeria, Egiptul și Filipine sunt doar o parte dintre țările care aleg grâul rusesc.
Algeria este al treilea mare cumpărător de grâu la nivel internațional, iar condițiile aspre erau legate de daunele insectelor. Brazilia, Tanzania, Turcia și Vietnam sunt alte state care importă grâu rusesc.
Rusia a notat, de la începutul sezonului, a doua cea mai mare recoltă înregistrată vreodată. Astfel, Rusia va exporta în jur de 37,5 milioane tone de grâu, redevenind, în acest caz, cel mai mare exportator internațional.
Franța este statul care are de suferit cu privire la alegerile Algeriei de a lăsa grâul rusesc pe piață, statul algerian fiind principalul cumpărător al francezilor. Livrările franceze către state non europene sunt estimate la sume mult mai mici, cu o diferență de aproximativ 50%.
Cum au reușit rușii să dețină o cincime din exporturile mondiale
Rusia a reușit să dețină un segment major din cotele de piaţă ale SUA şi Uniunii Europene, printr-un preț foarte scăzut la export. Specialiștii ruși și-au concentrat atenția pe modernizarea și îmbunătățirea echipamentelor.
În plus, rușii au investit în îngrășăminte pentru a tonifia producția și au creat mai multe spații de depozitare. Astfel, grâul a putut fi vândut atunci când prețurile erau mai ofertante. În acest fel, cerealele din epoca cooperativelor agricole din timpul URSS, nu se pot compara cu cele din prezent.
Prețul grâului, din ce în ce mai mare
Egiptul este cel mai mare importator de grâu la nivel mondial. Anul acesta, se estimează, conform datelor USDA, că statul egiptean va cumpăra în jur de 13 milioane de tone de grâu.
Licitația din data de 22 septembrie a anului curent a oferit un contract pentru șapte cargouri rușilor. 405.000 tone de grâu urmează să fie livrate în noiembrie, la prețul de de 242,82 dolari americani tona metrică.
Cu doar o săptămână în urmă, prețul grâului rusesc și polonez a fost 233,80 USD tona metrică, în medie, respectiv de 249,35 USD (preț cost&freight). Deși perioada de livrare este aceeași, prețul grâului a crescut considerabil.
Seceta scumpește și alimentele în România
Mai mulți producători se pregătesc să crească prețul pâinii din această toamnă. Oamenii zic că ar trebui să se scumpească cu minim 10%. Totuși, Ministerul Agricultorii îi contrazice. Reprezentanții MADR spun că necesarul de grâu pentru consumul intern este acoperit.
Nu doar producătorii de cereale sunt afectați, ci și crescătorii de animale. Seceta extremă îi lasă pe crescătorii de animale fără furaje în multe zone ale țării. Deja se văd efectele: carnea din magazine este mai scumpă. Conform Institutului de Statistică, în luna august față de finalul anului trecut, cel mai mult s-a scumpit carnea de porc, cu peste 4%. La carnea vită, prețurile au crescut cu aproximativ 3%, în timp ce carnea de pasăre s-a scumpit cu 2 procente.
Specialiștii în agricultură spun că lipsa furajelor va duce la închiderea multor afaceri din zootehnie, iar fermele care rămân deschise vor ridica prețurile simțitor.