Trucuri și sfaturi

Gradina de legume pentru pervaz: 8 legume si ierburi care sunt usor de cultivat acasa

Este destul de problematic sa gasesti legume gustoase, proaspete si, mai ales, ieftine pe rafturile magazinelor, mai ales la inceputul primaverii. Din fericire, unele dintre ele pot fi cultivate chiar acasa, pe pervaz sau balcon. Iata cateva legume si ierburi care pot fi primii locuitori ai mini-gradinii apartamentului tau.

Ardei gras

Aceasta leguma este grozava pentru o gradina de pervaz, deoarece este destul de nepretentioasa. Cu toate acestea, este important sa alegeti soiuri care sunt potrivite pentru cultivarea acasa. Ardeii iuti cresc bine si acasa, care pot fi folositi pentru diverse preparate thailandeze sau mexicane.

Castraveti

Cel mai bine, castravetii din soiurile hibride autopolenizate cresc pe un balcon sau pe pervaz. Sunt usor de gasit dupa pictograma F1 de pe pachetul de seminte. Pentru a alege o varietate buna, asigurati-va ca cititi recenziile gradinarilor inainte de a cumpara seminte pentru a evita posibilele probleme cu cultivarea unei legume. La castraveti sunt foarte importante caldura si umiditate, asa ca trebuie sa monitorizati constant temperatura din camera in care se afla si sa-i udati in mod regulat, astfel incat solul sa ramana intotdeauna umed.

Rosii

Cultivarea rosiilor intr-un apartament este mai dificila decat alte legume, dar rezultatul merita efortul. Pentru cultivarea acasa, rosiile din soiurile pitice si de coacere timpurie sunt potrivite. Rosiile trebuie udate in mod regulat, dar moderat, iar in sezonul rece trebuie sa li se asigure caldura si lumina suplimentara. De asemenea, tufele inalte de rosii au nevoie de sprijin pentru a nu se rupe sub greutatea fructului.

Morcov

Morcovii de interior cresc bine din soiuri mini , care nu necesita mult spatiu si se descurca bine chiar si in recipiente sau lazi mici. Pamantul pentru cultivarea morcovilor acasa trebuie sa fie bine drenat si usor, astfel incat oxigenul sa poata patrunde cu usurinta in el. Morcovii de casa te vor incanta cu primele fructe in aproximativ 80-90 de zile de la plantare, asa ca va trebui sa ai rabdare.

Busuioc

Aproape toate soiurile de busuioc cresc bine acasa, dar daca este posibil, este mai bine sa cresti planta din butasi si nu din seminte, deoarece germinarea dureaza destul de mult. O cutie sau un recipient de plastic cu busuioc ar trebui pus pe partea insorita, pentru ca iubeste lumina si caldura. Frunzele parfumate ale acestei plante pot fi folosite in preparate italiene, adaugate la smoothie-uri sau puse pe sandvisuri.

Menta

La fel ca busuiocul, menta este cultivata mai bine din butasi decat din seminte. De asemenea, nu trebuie plantat impreuna cu alte plante si lasat in lumina directa a soarelui. In sezonul rece, menta are nevoie de putina evidentiere si pulverizare in loc de udare abundenta. Primii lastari pot aparea in doua saptamani, iar prima recolta in aproximativ 60 de zile.

Macris

Aceasta planta dulce-acrisoara, care poate fi folosita pentru a face deserturi, ar trebui sa fie cultivata din rizomi cu muguri, deoarece doar unele soiuri cresc bine din seminte. Macrisul este fara pretentii la temperatura si lumina si se simte bine la umbra si racoare. Cand taiati frunzele, trebuie sa aveti mare grija sa nu deteriorati mugurii de crestere ai plantei.

Ceapa verde

Cultivarea cepei verzi acasa este destul de simpla, dar este important sa alegeti bulbul potrivit pentru a planta. Bulbul pe care il vei planta trebuie sa fie rotund sau oval, ferm, mic si fara putregai. Dupa plantare, ceapa trebuie pusa intr-o camera intunecata si racoroasa pentru o perioada de timp pentru a forma sistemul radicular. Apoi poate fi scossi asezat intr-un loc luminat, dar moderat cald, pentru ca planta sa nu se supraincalzeasca.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.