Gălbenușul de ou ne poate da multe indicii despre sănătatea oului sau despre prospețimea lui. Este de ajuns să spargi coaja oului pentru a vedea dacă acela e bun de mâncat și cât este de calitativ. Există, totuși, și multe mituri în legătură cu gălbenușul de ou, așadar să aflăm în continuare ce este valabil și ce nu se aplică, cu adevărat, în viața reală.
Ce spune, de fapt, gălbenușul de ou despre condițiile în care a stat găina ouătoare?
Culoarea gălbenușului este influențată de ce mănâncă găina. Dacă găina este hrănită cu cerele sau, mai rău, dacă e injectată cu hormoni de creștere, culoarea gălbenușului va fi extrem de deschisă, spre un galben pal. Dacă găina e alimentată corect, cu porumb, plante și insecte, culoarea pe care o va avea gălbenușul de ou va fi spre portocaliu, foarte intensă.
Culoarea gălbenușului de ou spune cât este de sănătos
Așadar, cu cât mai închisă e culoarea gălbenușului, cu atât conține mai mulți nutrienți. Substanțele din interiorul gălbenușului transformă carotenul în vitamina A.
Un aspect interesant arată că gălbenușul de ou arată și anotimpul. Cum e posibil? Foarte simplu! Iarna, găinile primesc mai puțină mâncare, iar atunci gălbenușul poate fi mai deschis la culoare, deci și mai puțin nutritiv.
Uneori, gălbenușul de ou ne poate spune și dacă găina era bolnavă. Aici nu vorbim despre culoare, ci despre textura pe care o are gălbenușul de ou. Atunci când gălbenușul este gros și rotund, fără să se spargă atunci când este scos din coaja oului, atunci găina e sănătoasă și hrănită bine.
Cum alegi un ou sănătos
Dacă atunci când spargi un ou, în farfurie se sparge și gălbenușul, înseamnă că oul nu este sănătos sau este învechit. Dacă gălbenușul are formă plată și albușul este subțire, atunci oul este vechi. Oricum, nu e bun de consum.
Test pentru a vedea dacă ouăle sunt proaspete
Este destul de simplu să afli dacă ouăle sunt vechi, dacă nu ai acces la a afla termenul de valabilitate.
Folosește un pahar înalt cu apă rece și pune un ou în interiorul lui. Dacă oul se ridică la suprafața apei, înseamnă că este vechi. Dacă plutește la suprafața apei, nu este comestibil.
De ce se întâmplă asta? Cu cât trece timpul, cu atât coaja oului devine mai poroasă, iar aerul pătrunde în interiorul lui. Cu cât pătrunde mai mult aer, odată cu trecerea timpului, cu atât oul va pluti mai ușor. Așa știi dacă e un ou vechi.
Tu ce alte trucuri mai folosești pentru a afla dacă oul este bun de consum?
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!
MULTUMESC FRUMOS!
Coaja trebuie sa fie aspră nu netedă și oul să aibă greutate, să-l simți în mână, nu ușor și cu coajă netedă.
Foarte utile informatii,multumesc mult!