Descoperă

Gălbenelele sunt balsam pentru organism – ce beneficii miraculoase au

Gălbenelele sunt balsam pentru organism - ce beneficii miraculoase au
Gălbenelele sunt balsam pentru organism - ce beneficii miraculoase au

Gălbenelele, sau crăițele așa cum sunt cunoscute în popor, sunt plante de cultură anuală care pot fi cultivate pe întreg teritoriul României. Chinezii au fost cei care descoperit beneficiile uluitoare ale acestor plante, cu mii de ani în urmă. Tocmai de aceea, sunt numite și florile de aur ale sănătății și frumuseții.

Aceste plante înfloresc din luna mai până în luna septembrie și pot fi utilizate sub formă de ceai, tincturi sau creme.

Gălbenele – compoziție și proprietăți

În gălbenele, regăsim:

  • flavonoide
  • carotenoizi
  • vitamina A, C, K
  • uleiuri volatile
  • substanțe amare cu o structura nedefinită
  • acid malic
  • substanțe proteice
  • saponine triterpenice
  • rășini
  • mucilagii.

De asemenea, aceste plante au efecte antiseptice, antispastice, antivomitive, colagoge, coleretice, laxative, astringente, cicatrizante, emoliente, vulnerare, antiinflamatoare, diuretice, antistafilococice, antitrichomonazice, anticandidozice, vermifuge.

Gălbenelele sunt cunoscute ca fiind remediu natural pentru ulcerul gastric și duodenal, inflamații ale colonului, colecistita, boli hepato-biliare, hemoroizi, micoze, vaginite, infecții urinare și cistite.

Gălbenelele se pot folosi atât intern, cât și extern. Ca uz extern, gălbenelele sunt tratament pentru arsuri, erupții cutanate, tăieturi, varicoza și dermatită, iar ca uz intern pentru afecțiuni hepato-biliare și tulburări menstruale.

Ce boli tratează florile de gălbenele?

Susțin aparatul digestiv

Printre cele mai cunoscute beneficii ale gălbenelelor, este și abilitatea acestora de a trata afecțiunile aparatului digestiv precum ulcerul gastric și duodenal, inflamațiile colonului, colecistita sau bolile hepato-biliare.

În plus, acestea favorizează eliminarea gazelor intestinale și calmează durerile abdominale, datorită substanțelor active. Ceaiul de gălbenele este un remediu natural excelent pentru detoxificarea ficatului.

Calmează durerile menstruale

Datorită coținutului de flavonoide, gălbenelele au rol antiinflamator, iar ceaiul ajută la reglarea mentruației.

Ajută la cicatrizarea rănilor

Gălbenelele au principii active care grăbesc cicatrizarea rănilor, stimulând circulația sângelui la nivelul țesuturilor. Același principiu funcționează și în cazul ulcerațiilor, a arsurilor, a degeraturilor sau a eczemelor.

Tratează iritațiile oculare

Ceaiul de gălbenele este un tratament natural pentru tratarea infecțiilor oculare care sunt cauzate de alergii, apa de piscină, uscăciune, praf, vânt, oboseală sau conjunctivită virală.

Curăță tenul

Ceaiul de gălbenele are proprietăți antiinflamatoare, ajutând la calmarea roșeții de la nivelul tenului, dar și a inflamațiilor cauzate de acnee. Consumul de ceai de gălbenele menține tenul mai curat.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă