Descoperă

Floarea de lotus – o plantă sacră folosită în medicină de sute de ani. Scade glicemia și colesterolul și reduce inflamațiile

Floarea de lotus - o plantă sacră folosită în medicină de sute de ani. Scade glicemia și colesterolul și reduce inflamațiile
Floarea de lotus - o plantă sacră folosită în medicină de sute de ani. Scade glicemia și colesterolul și reduce inflamațiile

Floarea de lotus are semnificații importante în cultura asiatică, fiind floarea națională a Indiei și a Vietnamului. În tradiția hindusă și budistă, lotusul simbolizează puritatea, fiind o plantă medicinală folosită de sute de ani.

Floarea de lotus este diferită de nuferi, purtând denumirea oficială de Nelumbo nucifera. Lotusul este o plantă acvatică cu flori perene, de culoare roz, roșu sau alb.

De obicei, plantele de lotus se cultivă în Japonia, Australia, India, China și Iran, însă se regăsesc în grădinile botanice din întreaga Europă.

Beneficiile lotusului

Fiecare parte a acestei plante este comestibilă, fiind folosită de sute de ani ca remediu natural în cultura popoarelor din sud-estul Asiei. Iată care sunt principalele benecifii ale sale:

Scade glicemia și colesterolul

Printre cele mai cunoscute beneficii ale acestei plante se regăsește abilitatea sa de a ajuta la menținerea unui nivel bun al glicemiei și colesterolului, datorită conținutului de fibre și carbohidrați complecși.

Bogată în antioxidanți

În această plantă se regăsesc cantități mari de vitamina C, ajutând atât la formarea colagenului, cât și la susținerea organelor. De asemenea, vitamina C distruge radicalii liberi și întărește sistemul imunitar, reducând riscul apariției bolilor de inimă.

Ajută la circulația sângelui

Rădăcina de lotus încurajează circulația sanguină, ajutând, astfel, la oxigenerea corectă a organelor și la creșterea nivelului de energie. În plus, floarea de lotus conține cupru și fier, ceea ce ajută la creșterea numărului de celule roșii din sânge, luptând contra anemiei.

Îmbunătățește sănătatea ochilor

Datorită conținutului de vitamina A, rădăcina de lotus îmbunătățește sănătatea pielii, a ochilor și a părului.

Reduce inflamațiile

Semințele florilor de lotus ajută la reducerea inflamațiilor, susțin ultimele studii efectuate de specialiști, datorită efectelor antiinflamatoare și antioxidante.

Rădăcina de lotus ajută la reglarea greutății

Rădăcina de lotus este un ingredient des utilizat în bucătăria asiatică, având puține calorii, însă mulți nutrienți și fibre. Astfel, senzația de sațietate este rapid întâlnită și se menține pe o perioadă mai lungă de timp.

Tratează acneea

Lotusul, alături de ceaiul verde, reprezintă un tratament natural excelent pentru eliminarea acneei. Acest amestec se aplică pe fața curată, cu un disc demachiant, ajutând la reducerea cantității de sebuum produs de glande.

Reduce sângerările mentruale în exces

Conform studiilor, rădăcina și frunzele de lotus au fost utile în oprirea sângerării menstruale în exces. De asemenea, conținutul de antioxidanți, vitamina A și C, de fier și cupru vor întări organismul după pierderile mari de sânge.

Florile de lotus tratează durerile de cap și elimină stresul

Conținutul de piridoxină regăsită în florile de lotus sunt asociate cu starea de spirit. Astfel, lotusul tratează durerile de cap, elimină stresul și iritabilitatea și ajută la inducerea unei stări de bine.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă