Descoperă

Fermele interioare verticale sunt viitorul

Fermele interioare verticale sunt viitorul
Fermele interioare verticale sunt viitorul

Nate Story, fondator al unei afaceri noi în sectorul unei tehnologii înfloritoare, care aplică soluții high-tech pentru agricultură și cultivare, este convins că viitorul producției de legume este cultivarea verticală și interioară, o abordare care permite culturilor să fie cultivate oriunde în lume pentru furnizarea piețelor locale.

Compania sa, Plenty, tocmai a demonstrat că aproximativ doi acri stabiliți pe verticală și în creștere hidroponice, produc mai mult decât o fermă convențională care acoperă aproximativ 720 de acri.

Ce sunt fermele verticale

Compania, care utilizează intensiv roboți și algoritmi pentru udarea și furnizarea de nutrienți pentru fructe și legume, a închis o rundă de finanțare de 140 milioane de dolari în octombrie, aducând investiții totale la 500 milioane de dolari și reflectând interesul tot mai mare pentru acest tip de tehnologie. Alte companii din zona San Francisco, cum ar fi Iron Ox Robotic Farms, se bazează, de asemenea, pe robotizare pe tot parcursul procesului, de la plantare până la hrănirea și recoltarea plantelor și raportează randamente similare.

Cultivarea și controlul cu densitate ridicată pe tot parcursul ciclului de producție reduc apariția dăunătorilor și a bolilor, împreună cu reducerea costurilor de transport, ceea ce înseamnă că principala cheltuială este munca (de unde și nevoia de robotizare); împreună cu instalarea inițială și investiția în energie, care este din ce în ce mai ieftină și mai eficientă datorită dezvoltării energiei solare și tehnologiei LED pentru iluminat.

Lumea fascinantă a fermelor verticale

O altă companie, iFARM din Finlanda, înființată în urmă cu trei ani, a strâns 4 milioane de dolari într-o primă rundă de investiții în luna august. Compania furnizează tehnologie pentru aproximativ 50 de proiecte din Europa și Orientul Mijlociu, acoperind un total de 11,000 de metri pătrați, și este capabil de a automatiza îngrijirea a aproximativ 120 soiuri de plante, cu scopul de a ajunge la 500 de 2025 (firma spune că adaugă 10 soiuri noi în fiecare lună).

Altele, cum ar fi Rise Gardens, care a adunat  2.6 milioane de dolari în capital de semințe la sfârșitul lunii mai, oferă hardware și kituri software pentru case hipodronice, care pot fi asamblate în mai puțin de o oră și vin în trei dimensiuni diferite, IKEA Style, care are, de asemenea, un produs similar. Altele, cum ar fi Infarm Germania, oferă aceste facilități pentru întreprinderi, cum ar fi magazine și restaurante, și au atras, de asemenea, interesul investitorilor.

Și mai sunt multe: Eden Green, Bowery Farming, BrightFarms, Freight Farms, AeroFarms. Domeniul fermelor verticale este un sector cu creștere rapidă care indică un viitor pentru agricultura verticală și cea interioară. Un model complet diferit de cel al fermelor convenționale (care sunt, de asemenea, puternic tehnologizate), și care pot fi instalate în orice clădire industrială sau chiar în containere (sau în spațiu, dacă este necesar), și care promite o transformare similară cu cea din culturi în creștere sub plastic.

Ce părere aveți? Legumele pe care le consumăm în viitor vor proveni de la acest tip de ferme inovatoare?

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    1 Comment

    1. Modelul acesta trebuie promovate si construite in Romania. Foarte smart ideea.

    Comments are closed.

    More in Descoperă