Echinocțiul de primăvară marchează momentul în care începe oficial primăvara astronomică.

De unde vine cuvântul echinocțiu

Acest cuvânt derivă din limba franceză, de la termenul ”equinoxe” care provine, la rândul lui, din latinescul “aequinoctium”, format din “aequus”, care înseamnă egal şi “nox”, “noctis”, care înseamnă noapte.

Astfel, echinocțiul marchează momentul în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ, deoarece Soarele trece prin punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc.

Așadar, începând cu echinocțiul de primăvară, ziua începe să crească, iar noaptea să scadă, până pe data de 21 iunie, atunci când vom marca solstițiul de vară și finalul primăverii astronomice care a durat timp de 92 de zile.

Așadar, în 2023, echinocțiul de primăvară va fi pe data de 20 martie, la ora 23:24, ora României.

Atunci când emisefra nordică este mai mult înclinată cu Soarele, zilele sunt mai lungi, cu răsărituri timpurii și apusuri târzii, o perioadă foarte încărcată din punctul de vedere al tradițiilor.

Care sunt tradițiile și obiceiurile asociate cu acest eveniment

Conform tradiţiei creştine, Învierea Domnului sau Paștele este serbată întotdeauna în prima duminică după faza de Lună Plină, de după echinocţiu de primăvară. Astfel, în anul 2023, Paștele ortodox este sărbătorit pe data de 16 aprilie.

De asemenea, sărbătorile din aceste perioade erau dedicate îndeosebi experiențelor agrare, sezonul fiind în plină desfășurare. Oamenii sărbătoreau aceste schimbări astrononomice prin petreceri și ritualuri, unele dintre ele fiind recunoscute și în prezent.

Oamenii făceau curat în curte și dădeau foc resturilor, focul fiind un simbol care avea puterea de a atrage Soarele. Cu scopul de a atrage primăvara, căldura și lumina, copiii ieșeau în pragul casei și rosteau următoarele cuvinte:

„Intră frig și ieși căldură, să se facă vreme bună pe la noi pe bătătură”.

Când va fi echinocțiul de primăvară în anii următori

 • Echinocțiul de primăvară 2024 20 martie 05:06
 • Echinocțiul de primăvară 2025 20 martie 11:01
 • Echinocțiul de primăvară 2026 20 martie 16:46
 • Echinocțiul de primăvară 2027 20 martie 22:25
 • Echinocțiul de primăvară 2028 20 martie 04:17.

Echinocțiul de primăvară simbolizează reînvierea naturii și o perioadă de armonie a oamenilor care sărbătoresc o mai bună relație cu natura, cu animalele și cu cei din jur.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  More in Agromedia