Luna martie este propice pentru pregătirea răsadurilor, acestea având nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a se dezvolta. Semănarea nu este deloc un proces greu, fiind necesare doar câteva ustensile de bază și sol de bună calitate.

Astfel, puteți avea răsaduri de roșii și castraveți pe care le-ați crescut de la zero și siguranța unor produse curate și de bună calitate.

Când și cum se pun răsadurile de castraveți

Semințele de castraveți se pun cu 40 de zile înainte de plantarea propriu zisă a răsadurilor, acestea având nevoie de o temperatură a solului de cel puțin 21 de grade Celsius. Cele mai multe însămânțări se fac către finalul lunii martie, începutul lunii aprilie.

Primii pași, înainte de plantarea semințelor este dezinfectarea tăvilor alveolare sau a ghivecelor. Acest lucru este important pentru e elimina eventualii dăunători care pot rămâne în recipiente.

Este recomandat ca semințele să provină de la comercianți autorizați și să fie depozitate în condiții optime înainte de plantare. De asemenea, este important ca solul să fie tratat în prealabil, tocmai pentru a nu permite devoltarea ciupercilor care pot afecta creșterea plantelor.

Semințele se plantează cu „nasul” în jos pentru a ajuta la o germinare mult mai bună și mai rapidă, la 1-2cm distanță una față de cealaltă și la o adâncime de 1.5-2.5 cm. Spațiul în care sunt ținute tăvile trebuie să aibă temperatura minimă de 14 grade Celsius, însă temperatura optimă este de cel putin 21 de grade Celsius.

După plantare, semințele se pot uda cu ajutorul unui pulverizator pentru a nu le muta din locul inițial. Acestea se pot acoperi cu folie (până ce răsar) și se așează într-un spațiu luminos, dar care nu este în lumina directă a soarelui.

Udarea răsadurilor se face la 2-3 zile cu apă la temperatura camerei, iar gradul de umiditate optim este undeva la 75-80%.

Cum și când se pun răsadurile de roșii

Răsadurile de roșii au nevoie de o perioadă de 55-60 de zile înainte de plantare. Majoritatea însămânțărilor se fac la începutul lunii martie.

Procesul este asemănător cu cel al castraveților, existând mici diferențe care vor garanta o producție bună. Tăvile se dezinfectează, iar semințele se plantează la distanță de 1cm una față de cealaltă. După plantare, semințele se udă cu un pulverizator.

Temperatura optimă este de 22-24 de grade Celsius, însă tomatele răsar la o temperatură minimă de 10-12 grade Celsius. Răsadurile trebuie aerisite zilnic pentru a nu permite dezvoltarea mucegaiului.

Răsadurile de roșii se udă la distanță de 3-4 zile, în perioada dimineții. PH-ul apei utilizate pentru udarea răsadurilor în ghiveci trebuie să fie de 5,5–6,5.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia