Echinocțiul de primăvară este un eveniment astronomic important care marchează începutul primăverii astronomice. În 2022, acesta va avea loc pe data de 20 martie, la ora 17:33, ora României.
Pe data de 20 martie, ziua va fi egală cu noaptea. Începutul primăverii a fost mereu asociat cu începutul sezonului agrar, iar oamenii au urmat, din cele mai vechi timpuri, o serie de tradiții pentru a aduce noroc și prosperitate în viețile lor.
Dacii aveau multe cunoștințe de astronomie
Datorită templelor dacilor, există dovezi care susțin că aceștia aveau numeroase cunoștințe despre astronomie, în special în legătură cu calendarul solar. Soarele era asociat cu lumina, iar, în această perioadă, oamenii efectuau ritualuri păgâne pentru a aduce mulțumiri soarelui.
În perioada dacilor, oamenii aprindeau focuri și făceau dansuri ritualice cu ocazia echinocțiului de primăvară, având rolul de a îndepărta răul și de a purifica sufletele. Cu ajutorul focului, oamenii credeau că dau foc iernii și că lasă loc primăverii să apară, cu multă lumină, căldură și prosperitate pentru culturile lor.
De la apariția creștinismului, acestea ritualuri au fost adaptate, însă s-au păstrat câteva dintre tradițiile originale. Una dintre acestea este legată de foc, așa cum este cunoscută acum, sub numele de Focurilor Sfinților. Cu ajutorul focului, oamenii credeau că rugăciunile sfinților vor fi mai puternice, astfel lumina va avea mai multă putere în fața întunericului.
De asemenea, una dintre cele mai cunoscute tradiții cu privire la momentul Echinocțiului de primăvară este pornirea plugului, deschiderea oficială a sezonului agrar, în toate colțurile lumii, indiferent de religie.
Obiceiuri românești
Strămoșii noștri asociau momentul Echinocțiului cu reînvierea naturii, cu fertilitatea pământului și cu începerea sezonului agrar. În zonele rurale, oamenii aprindeau focuri, păstrând ritualurile păgâne, acum tranformate în tradiții creștine care aveau rolul de a „arde iarna”.
Pornirea plugului este un alt obicei important. Copii de la sate aveau rolul de a alunga frigul, prin a bate pământul cu bețe și ciomage, în timp ce rosteau versuri ritualice.
”Intră frig să ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.
Superstiția populară spune că în această zi nu trebuie să te cerți cu nimeni și să nu te superi, încercând să păstrezi o atitudine calmă întreaga zi. De asemenea, este bine să râzi și să încerci să te înțelegi bine cu toată lumea, armonia jucând un rol esențial în perioada evenimentului atsronomic.