Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoi, afirmă, vineri, după plafonarea preţurilor la energie şi gaz, că decizia oferă predictibilitate fermierilor şi producătorilor din toate sectoarele din agricultură şi industria alimentară, anunță news.ro.

”Prin plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, adoptată astăzi de Guvern, oferim predictibilitate fermierilor şi producătorilor din toate sectoarele din agricultură şi industria alimentară, în aceste vremuri tulburi, şi îi ajutăm să menţină producţiile la un nivel ridicat. Pentru cel puţin 1 an de zile, preţurile pentru companiile din agricultură şi industrie alimentară vor fi plafonate”, a transmis ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, astfel, ”ne asigurăm că protejăm agricultura şi industria alimentară românească pentru a încerca să temperăm creşterea preţurilor de consum”.

”Avem soluţii şi pe termen mediu şi lung. Lucrăm deja la un program de sprijin pentru independenţa energetică a fermelor şi a companiilor din industria alimentară prin care acordăm din Fondul de Modernizare sumele necesare pentru investiţii în energie regenerabilă”, a mai transmis ministrul.

Pentru cel puțin 1 an de zile, prețurile pentru companiile din agricultură și industrie alimentară vor fi plafonate astfel:

ENERGIE ELECTRICĂ – preț maxim: 1 leu/kWh, cu TVA inclus

GAZE NATURALE – preț maxim: 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus (în cazul clienților non-casnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.)

Ne asigurăm, astfel, că protejăm agricultura și industria alimentară românească pentru a încerca să temperăm creșterea prețurilor de consum.

Avem soluții și pe termen mediu și lung. Lucrăm deja la un program de sprijin pentru independența energetică a fermelor și a companiilor din industria alimentară prin care acordăm din Fondul de Modernizare sumele necesare pentru investiții în energie regenerabilă.”, a scris ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, pe pagina sa de Facebook.

România nu e în pericol să rămână fără alimente!

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a fost, joi, invitatul emisiunii “Apel Matinal” de la Radio România Actualităţi, unde a vorbit despre subiectul unei posibile crize alimentare în ţara noastră.

“Despre criză alimentară nu cred că va putea fi vorba în România, pentru că noi suntem o ţară care producem suficient de multă hrană pentru consumul intern, pentru a asigura consumul intern.

Despre crize alimentare poți vorbi când apare o penurie de alimente, când nu se găsesc alimentele de bază pentru populație, or România nu se află în acest risc şi cred că nici nu va fi posibil.

Să sperăm că se încheie cât mai repede această agresiune militară a Rusiei în Ucraina și ușor, ușor lucrurile reintră spre o oarecare normalitate pentru că, totuşi, nu trebuie să uităm că în ultimii doi ani și jumătate România s-a confruntat cu două crize suprapuse.

Vorbim aici de criza pandemică ce a dat practic toată lumea peste cap, şi cea de-a doua criză, a energiei şi a gazelor naturale care au avut un efect de bulgăre de zăpadă, un efect în lanţ asupra tuturor produselor, nu neapărat cele agroalimentare.

Pentru că, spuneți foarte bine dvs, un produs de la poarta fabricii până la consumatorul final parcurge foarte multe etape şi are în componenţa sa foarte multe alte elemente care pot îi pot cauza creșterea față de preţul de producţie”, a spus ministrul Agriculturii, potrivit Rador.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *