Rețete

Dulceață din coji de pepene roșu – o rețetă simplă și puțin costisitoare

Dulceață din coji de pepene roșu - o rețetă simplă și puțin costisitoare
Dulceață din coji de pepene roșu - o rețetă simplă și puțin costisitoare

În perioada verii, întreaga familie consumă pepene verde. Însă, de ce să îi aruncăm cojile, când putem să le valorificăm într-o dulceață extrem de gustoasă care poate fi folosită și ca ingredient pentru alte dulciuri?

Bucățile confiate din coaja de pepene pot da o adevărată savoare prăjiturilor, checurilor, înghețatelor și se pot folosi chiar și în cozonac.

Dulceață din coji de pepene roșu – Ingrediente

Pentru această rețetă, veți avea nevoie de:

  • un kilogram de coji de pepene roșu
  • 800 g de zahăr
  • jumătate de lămâie
  • jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
  • apă

În pregătire, trebuie să spălați foarte bine pepenele și să lăsați un strat subțire de pulpă roșie pe fiecare felie. Urmează curățarea cojii din exterior, adică partea verde a pepenului care nu e comestibilă.

De asemenea, borcanele se spală și se sterilizează, lăsându-le să se usuce bine.

Cum se prepară dulceața din coji de pepene roșu

Feliile se taie, apoi, în cubulețe și se pun într-o cratiță adâncă, de preferat cu fundul dublu ca să nu se lipească.

Se dizolvă bicarbonatul în apă, turnându-se, apoi, peste bucățile de pepene din cratiță. Se pun la foc și se lasă în jur de 2-3 minute după ce apa a început să clocotească.

Se scot bucățile de pepene din apă, se scurge apa din cratiță, apoi se pun la loc în recipient, presărând zahărul cât mai uniform, deasupra lor. Lăsați zahărul să se dizolve în jur de două ore, fără să amestecați pentru a nu sfărâma bucățile de pepene.

După această perioadă, se pune dulceața la foc mic, până aproape începe să fiarbă, apoi se pune la răcit pentru cel puțin 8 ore sau, cel mai bine, peste noapte.

După acest pas, se pune și lămâia în dulceață, cu totul, pentru că o vom scoate la final, iar dulceața se pune, din nou, la fiert, la foc mic, pentru 2-3 minute de când începe să clocotească, urmând să se lase din nou la răcit.

Dulceața se lasă iar la răcit pentru minim 8 ore, apoi se mai fierbe timp de câteva minute, urmând s-o lăsăm iar să se răcească. Mai urmează o singură încălzire, până când începe să fiarbă, apoi se poate muta în borcane. Lăsăm dulceața să se răcească în voie, la temperatura camerei, apoi o putem depozita.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete